14/11/2019 14:26
Online Counter

Председник Фондације Маршалов план Волфганг Петрич оценио је данас да је француски председник Емануел Макрон довео до краја "систем претварања" и додао да на томе треба бити захвалан.

— Европска унија се претварала да вас жели, а и неки политички лидери су се правили да желе да се учлане у ЕУ. Сада је томе дошао крај. Морамо да се суочимо са стварношћу — рекао је Петрич, говорећи о улози ЕУ у региону и додао да је време да земље региона узму судбину у своје руке.

Петрич је на конференцији "Пролазимо кроз зидове" у оквиру Београдске НАТО недеље коју организује Центар за евроатланске студије казао да су, када је реч о региону, четири ствари посебно важне.

Прва се, каже, односи на то да је регион и даље у послератном размишљању које је пропраћено емоцијама, друга ствар, а којој се овде говори на негативан начин, јесте поверење и помирење.

— Звучи лабаво, хуманистички, али када су у питању свакодневни животи грађана ово је веома важно — рекао је Петрич.

Kако каже, трећа ствар јесте регионална сарадња, а четврта је историјски ревизионизам.

— Историјски ревизионизам је овде веома јак, јачи него што је био, и то потврђује цињеницу да сви заједно нисмо били успешни у решавању узрока конфликта. Упркос томе што имамо највећи архив у Хагу, и даље смо далеко од тога шта се заиста десило, који су узроци, ко су били актери. И најновија Нобелова награда за књижевност је покренула разговор — сматра Петрич.

Он је оценио да је то нешто што нас спречава у свакодневној политици решавања правих питања.

Петрич је рекао и да може да саосећа са српском идејом да буде војно неутрална, али сматра да треба имати у виду шта то тачно значи и које су последице.

— Не желим да предложим напуштање те идеје, али треба је детаљно испитати — рекао је Петрич који је оценио да Србија може да има важну улогу у региону, те указао да су БиХ и Kосово и даље нерешена питања, а на чијој су територији још позициониране међународне трупе.

Петрич сматра и да приликом заједничке организације и сарадње у региону треба видети шта ће бити нове иницијативе, наводећи да има много прилика да се допуне оне идеје које већ постоје као што је Берлински процес.

— Партнерства морају бити оживљена, а ово може да буде регион мира — рекао је Петрич и закључио да је људска интеракција неопходна у региону.

Према његовој оцени, дубока криза Европске уније је повезана са чињеницом да су њене институције, као и друге, попут Уједињених нација, дубоко укорењене у добу индустријализма, те приметио да се тиме нико није бавио.

Блиц

Број прегледа:
hit counters free

Новости