5/10/2019 18:03
Online Counter

Није 5. октобар започео 5. октобра, него много пре и мора се сагледавати из углова у којима се припремао и десио

Пише: Драгана Кузмановић – Јаничић

Прошло је 19 година, а додуше мали број актера још увек понавља излизану флоскулу: да су петог октобра ''започеле демократске промене''.

Стварност их је одавно демантовала, али се они и даље нокаутирани тетурају у рингу садашњице, понављајући да су управо они победници.

Није 5. октобар започео 5. октобра, него много пре и мора се сагледавати из углова у којима се припремао и десио.

Југославија је била, како је рекао Ремзи Kларк, експеримент који је “опасно претио да успе”. Kао претеча Европске уније, која није била под контролом Запада, морала је да пропадне. Зато смо имали дугогодшње санкције које су распарчале државу и уплашиле становништво. Затим је дошла на ред Србија коју су 1999. године бомбама разорили, побили становништво, осиромашеним уранијумом затровали ваздух, земљу, воду.

Потом су дошли избори, Kоштуница није победио и морало се ићи у други круг избора. Пошто су то идеолози и организатори споља добро знали, организовали су петооктобарски пуч, развалили град и Скупштину и спалили гласачке листиће као доказ нерегуларних избора.

Потурен је, како неко рече ових дана, Kоштуница као ''тројански коњ'', а уствари промењен је друштвени систем и уместо социјалистичког уведен капиталистички, тј. приватна својина, да би могла да се распрода земља, што је и био крајњи циљ Запада.

А народ ћути.

Сведоци смо пљачкашке приватизације у процесу транзиције, преведено - процес вашарске распродаје свега што су генерације и генерације пре нас доприносима или својим рукама градили. Тако су дрипци без дана радног стажа и школе, покупљени са коца и конопца као пука материјална и духовна сиротиња, преко ноћи постали богаташи купујући остатке од онога што “експерти” из иностранства нису узели. Новинари су их, тепајући им, назвали “контраверзним бизнисменима”. И тако су рођени капиталисти, а сиротиња раја научила лекцију како се рађа капитализам.

А народ ћути.

Они који су то осмислили и организовали морали су да оправдају себе и зато су прљавом пропагандом и лажима окренули народ да своје државно и војно руковдство окриве за све што је Запад преко домаћих послушника урадио.  И тако грађани опијени мржњом ликују када власт нелегално хапси и предаје своје руководство тим истим злочинцима који су нам санкцијама и бомбама убијали децу и разарали земљу, да им се суди у Хагу.

Где су сви осуђени и труну по белосветским затворима. Проглашавајући их ''кривим'' они су оправдали своје злочине.

А народ ћути. Не подсећа ли вас све то на познату библијску причу?

Сведоци смо, такође, ових месеци, покушаја репризе петог октобра од стране отпадака жутих који се нису на време прешалтали и који покушавају да истом матрицом преваре, сруше испред Скупштине и Владе - Владу, тестерама и вулгарностима.

А народ ћути, као да се то нас не тиче и опет пуштамо оне који су свој део прљавог посла овде завршили дижући квазиреволуцију петог октобра, да причају да су у име демократије разбили и срушили сопствену државу.

Тако да она библијска реченица: Боже, опрости им, не знају шта раде, за њих не важи. Они су добро знали шта раде и то покушавају поново са истим менторима, само са много мање пара него први пут.

А народ и даље ћути...!

Број прегледа:
hit counters free

Новости