1/5/2020 22:21
Online Counter

У друштву које се за двадесетак  година јасно издиференцирало не елиту односно на класу богатих и привилегованих и огромну већину понижених и обесправљених, почео је првенствено у Никшићу у Жељезари перманентни раднички бунт који је трајао више од једне деценије у континуитету.

Вођа и лидер те велике радничке епопеје био је Јанко Вучинић, за кога се без претјеривања може рећи да таквог у новијој историји Црне Горе није имало.

Након те дуготрајне  и исцрпљујуће борбе, са свим успјесима и неуспјесима које она доноси, указала се потреба, и тај велики синдикални бунт  каналисан је 1. маја 2015. године  у Радничку партију чији је оснивач и први предсједник Јанко Вучинић

И тако је  тог 1. маја 2015. године у бившем синдикалном дому радника Жељезаре, данас претвореном у хотел са носталгичним именом Југославија, на оснивачком конгресу отпочела своје битисање и наставила борбу за права своје понижене пастве Радничка партија.

Шта рећи за посљедњих пет година радничке? Борба, вјечита непрестана борба за бољу и праведнију Црну Гору.

Власт огрезла у корупцији, опозиција разједињена и посвађана, ни трага свијетла на крају нашег државног  тунела.

Сав свој кредибилитет стваран кроз деценијску синдикалну борбу, упорност храброст, истрајност уложио је лидер Радничке партије Јанко Вучинић. Покушавајући да кроз скупштинско дјеловање али и ванинституцијално на боље промјени Црну Гору заробљену од стране власти и подземља.

Нажалост ту своју борбу платио је животом. Разочаран и уморан од свега проживљеног, заокружио је своје земаљско битисање 25. октобра 2019 и отишао на неке друге просторе гдје нема патње бола и суза.

Радничка је остала да тугује за својим лидером  чврсто загледана у будућност, свјесна да јој предстоји епска борба за права понижених и обесправљених.

Обећање дато над одром лидера и оснивача мора се одржати, и све до буде постајало неправде и обесправљених постајаће и  Радничка и њена борба биће све моћнија.

Наш, раднички  празник 1. мај ове године обиљежавамо забринути за своје и здравље наших ближњих, забринути за елементарну егзистенцију, за своју и будућност наше земље. Радници и њихове породице сносе последице отпуштања, смањења плата и небриге послодавца који, поново, покушавају да своје пословне промашаје социјализују и свале на леђа радника и грађана.

Радничкој класи и свим грађанима Црне Горе срећан међународни празник рада жели Радничка партија са обећањем да ће кроз своју даљу борбу обезбједити искреног савезника у бори за бољу и праведнију Црну Гору.

Радничка партија

Број прегледа:
hit counters free

Новости