3/5/2020 12:02
Online Counter

Доктор медицине и члан Главног одбора ПДП-а Саша Борјан изјавио је данас да јавност ових дана свједочи да оштре репресивне мјере које је грађанима увела Влада Републике Српске не дају адекватне резултате, што се огледа у забрињавајућем повећању обољелих протеклих дана у цијелој Републици Српској, а поготово у Бањој Луци.

„Грађани треба да буду свјесни да полицијски час и дуге цијеви на улицама нису ту да би се заштитили грађани од пандемије, него да би се покушао прикрити девастирани здравствени систем са којим смо ушли у ову пандемију. Примјера ради у Хрватској нема полицијског часа, људи се слободно крећу, а имају далеко мање заражених од нас на милион становника, укупно 2080 на 4,5 милиона становника“, рекао је доктор Борјан.

Према ријечима доктора Борјана, из изјава представника струковних синдиката медицинских техничара и струковног синдиката доктора медицине Републике Српске евидентно је да здравственим радницима недостају  основна средства за рад, рукавице, маске, визири, због чега он исказује посебну забринутост за своје колеге у Универзитетско-клиничком центру у Бањој Луци и цијелој Републици Српској.

„Према тврдњама Свјетске здравствене организације, сваки шести пацијент оболио од COVID-19 има потребу за респиратором. Засташујући податак је да је Република Српска  у пандемију корона вируса ушла са 72 респиратора, од тога 2 респиратора у Источној Херцеговини којој гравитира око 60.000 становника. Како прокоментарисати изјаву господина Додика да шаље ових дана по један респиратор у болницу Требиње и болницу Србија, осим да је то реалност у којој живимо и у којој се покушавамо изборити са корона вирусом.

Преко 500 милиона КМ кредита смо подигли да би направили болнице и у јеку пандемије набављамо покретну болницу коју плаћамо преко 4,5 мил км. Ако упоредимо са "лошијим" ентитетом Федерацијом БиХ која је ушла у пандемију са 260 респиратора, Србијом преко 1000, или Њемачком са 25.000 респиратора, можемо закључити гдје смо ми“, наглашава доктор Борјан.  

„Изражавам посебну забринутост за нови потенцијал кластер, а то је УКЦ у Бањој Луци. Власт каже да је узрок повећања обољелих неодговорност грађана. Желим да подсјетим да су први обољели у Херцеговини, у Требињу и Невесињу, дошли директно из УКЦ-а Бања Лука и да се није радило о неодговорним грађанима, него о очигледним пропустима институција које показују неспремност да се суоче са овим изазовима. Даље, Српска је дочекала пандемију са малим бројем тестова, подсјећам да смо их посуђивали од ФБиХ. У Источној Херцеговини у првих мјесец дана пандемије урађено је укупно осам тестова док је Хрватска дневно радила 1000 тестова. Недовољним тестирањем се нису могли адекватно локализовати кластери, посљедице тога видимо сада када се стиче утисак јако тешког контролисања кластера и све нас плаши могућност губитка контроле над ситуацијом“, рекао је доктор Борјан.

„Изражавам посебну забринутост за све веће обољевање доктора и медицинских техничара у УКЦ Бања Лука, који се голоруки  хватају у коштац са овим тешким професионалним изазовима. Министар здравља каже да се поштују протоколи, а Институт за јавно здравство и болница у Добоју набављају заштитна одијела преко туристичке агенције. Здрави грађани се смјештају у карантине са обољелим у Бањој Луци. Заиста, питам се како би изгледала ситуација да се протоколи не поштују. Подсјећам и да је сваком здравственом раднику у Републици Српској од 2009. године смањења плата за 500 КМ на мјесечном нивоу. Образложење власти било је да нема новца, а како ће и бити кад  се средства од 35 милиона КМ троше на неке подрумске гараже УКЦ-а. Ако желите да наградите труд здравствених радника, немојте им аплаудирати увече, него им повећајте плате. Повећајте им оно мало биједе што добијају, немојте их понижавати неким једнократним помоћима, то заиста вријеђа њихово достојанство“, закључио је доктор Борјан.

Бањалука, 03.05.2020. године

Информативна служба ПДП-а

Број прегледа:
hit counters free

Новости