10/1/2020 18:06
Online Counter

Генерални секретар Партије демократског прогреса Милко Грмуша изјавио је данас да не постоји нити један суштински разлог због којег би буџет заједничких институција БиХ био повећан, те да се ПДП оштро противи овој иницијативи предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије.

„Шта то заједничке институције БиХ данас раде више, боље и корисније да би заслужиле додатних 30 милиона КМ? ПДП за вријеме учешћа у Савјету министара БиХ није прихватио повећање буџета заједничких институција БиХ, јер смо увијек за то да ако већ постоји простор за повећање буџетских прихода на било којем нивоу тај новац или остане код самих грађана или да буде дио буџета Републике Српске. Зашто нови представници Републике Српске у Савјету министара БиХ финансијски и политички снаже заједничке институције БиХ“, упитао је Грмуша.

Према његовим ријечима, није добра нити најављена иницијатива Зорана Тегелтије која се односи на хармонизацију пореза у ентитетима.

„Република Српска не треба да усаглашава своју фискалну политику са Федерацијом БиХ. Република Српска треба свакодневно да се такмичи са Федерацијом БиХ у томе да има ниже порезе, да има мањи број намета и да буде атрактивнија за пословање и живот него од Федерације БиХ. Ако уједначимо фискалну и друге економске политике са Федерацијом БиХ, онда ће Федерација БиХ, која има више људи и развијеније тржиште, увијек бити у предности над нама. Зато је важно да Република Српска увијек буде конкурентнија од Федерације БиХ кад је ријеч о условима за пословање, рад и живот.То би била једна квалитетна, поштена и здрава политичка, привредна и тржишна утакмица и за ту утакмицу се залажу ПДП и наши партнери, а не за јалова политикантска препуцавања од којих грађани немају ама баш никакве користи“, истакао је Грмуша.

Грмуша је истакао и да се ПДП оштро противи најављеном повећању стопе ПДВ-а.

„Све се у Закону о порезу на додату вриједност може мијењати, осим повећања стопе ПДВ-а. Немамо ништа против неколико диференцираних стопа ПДВ-а, али она највиша мора остати 17%“, закључио је Грмуша.

Бањалука, 10.01.2019.

Информативна служба ПДП-а

Број прегледа:
hit counters free

Новости