17/3/2020 14:03
Online Counter

Говорећи о 5. октобру и о томе да ли је то револуција или пуч, генерал Небојша Павковић, у наставку исповијести за Српско уједињење, каже:

«Да ли је то револуција? Они то тако зову. После свега, ко је то организовао, ко иза тога стоји, може се рећи да је револуција. Међутим, суштина је што је до 5. октобра дошло јер су исценирани нереди да би се признала победа коју је наводно однео Kоштуница у првом кругу, али то није било тачно и оно што сам ја знао и што сам имао прилику да видим и чујем, јесте Kоштуничина релативна победа, али недовољна разлика да се прогласила победа. Пошто су се плашили другог круга, онда им је требао  5. октобар, који су подржали странци и почели су нереди на улицама. У тим нередима војска није учествовала. Једноставно, ни Милошевић није тражио да војска учествује у смислу да изађу тенкови на улице, као што је било деведесетих, 9. марта», објашњава Павковић за Српско уједињење.

«Војска је била у касарнама и на локацијама ван главних великих градова и обезбеђивала је војне и још неке значајне објекте. Договор је био, на састанку код Милошевића, 4. октобра, да МУП обезбеђује све савезне и републичке објекте, а војска своје објекте. Сигурно је да је покојни  Влајко Стојиљковић, министар МУП-а, обећао Милошевићу да ће он спречити долазак демонстраната у Београд у броју који може проузроковти критичну масу. Милошевићу је реферисао да је направио план у 4 прстена и да демонстранти неће моћи да излазе из градова, да ће их испресецати на ауто путевима и на комуникацијама. Међутим, то се није десило. Имали смо сазнања, што Милошевић није уважио, да су неки полицајци из СУП-а Ниша, Шапца и Чачка већ склопили договор са опозицијом да их неће дирати и нападати,што се касније испоставило да је тачно», тврди генерал Павковић свједочећи за Српско уједињење.

Број прегледа:
hit counters free

Новости