4/12/2019 16:09
Online Counter

„Најављено повећање стопе ПДВ-а проузроковало би поскупљење горива, услуга, али и намирница и основних потрепштина сваког домаћинства. Основна особина ПДВ-а јесте да га на крају плаћа крајњи купац, што значи да ће њиме највише бити погођени сами грађани“, рекао је генерални секретар ПДП-а Милко Грмуша и додао:  

„Мој принципијелан вишегодишњи став, а који представља и дио идеолошког бића ПДП-а, јесте да сви порези, доприноси, намети, акцизе и таксе требају да буду најнижи могући. Противимо се повећању ПДВ-а, сматрамо да акцизе на гориво морају да буду смањене, као и порези и доприноси на плате радника“.

Он је истакао да је математика је јасна: тренутно на нето плату од 1000 КМ сваки радник у Републици Српској држави даје 575.46 КМ, односно његова бруто плата износи 1575.46 КМ. Залажемо се за пореску реформу након које ће раднику на исту бруто плату остати нето 1200 КМ, односно 200 КМ више мјесечно, што на годишњем нивоу представља 2400 КМ:

„Даље, тренутно од 100 КМ горива које успемо у резервоар држава кроз различите намете (акцизе, ПДВ) узима 48 КМ. Ми се залажемо за фискалну реформу након које ће држава од 100 КМ горива које точимо у резервоар збирно кроз све намете узети не више од 30 КМ. Човјеку који годишње сипа 1200 КМ горива, након ове фискалне реформе остало би годишње 216 КМ“, рекао је Грмуша.  

Додао је да кроз двије конкретне мјере фискалне политике (смањење пореза и доприноса на плате и смањење акциза на гориво), те спречавањем повећања стопе ПДВ-а, човјеку у Републици Српској који тренутно зарађује 1000 КМ нето мјесечно и троши годишње 1200 КМ горива, на годишњем нивоу остало би у џепу 2616 КМ. Без ове фискалне реформе, а уз повећање стопе ПДВ-а, у конкретном примјеру намети држави би кроз повећање цијене горива били близу 3000 КМ:

„Дакле, конкретна разлика између ове двије економске политике је на овом једноставном примјеру веома јасна: прва економска политика значи 2616 КМ више у џепу и за ту економску политику се залаже ПДП. Друга економска политика значи готово 3000 КМ мање у џепу. Тешко да ће се било који нормалан и поштен човјек у Републици Српској залагати за ову другу економску политику, те се искрено надам да ће од ње одустати и СНСД, јер би након новогодишње „честитке“ у виду повећања стопе ПДВ-а још више грађана одлучило да напусти нашу земљу“, закључио је генерални секретар ПДП-а.

Број прегледа:
hit counters free

Новости