5/6/2021 17:09
Online Counter

Заменик помоћника секретара САД и специјални представник за Балкан Метју Палмер изјавио је да ће имати још неколико састанака у Београду, а да у недељу лети за САД.

„Имаћу сутра ујутру још неколико састанака и поподне ручак са таштом, где се надам печењу и дугачком српском ручку. У недељу летим за САД. Београд је један од мојих омиљених градова у Европи и атмосфера ми изгледа веома животна. Град ми изгледа веома позитивно”, истакао је Палмер.

За САД и ЕУ веома је важно да се интереси Српске православне цркве на КиМ заштите, а пре свега имовина, каже за Танјуг заменик помоћника секретара и специјални представник за Балкан Метју Палмер.

На наше питање да ли је патријарху Порфирију дао гаранције да ће српско културно наслеђе на КиМ бити заштићено, Палмер каже да је први пут после дужег времена посетио манастир Високи Дечани и да је на свим састанцима које је имао у Приштини истакао очекивања САД да ће се власти у Приштини руководити владавином права, регистровати имовину цркве кроз процес у катастру и обезбедити да манастири имају уредно потраживање на парцеле које су њихова имовина.

„То је важно за очување културног наслеђа, али и за питање владавине права. Моји састанци са (Мирославом) Лајчаком и патријархом Порфиријем дали су нам прилику да разговарамо и да кроз дијалог са лидерима цркве истакнемо и обезбедимо да се брига о имовини цркве рефлектује и кроз процес дијалога”, нагласио је Палмер, преноси Танјуг.

Број прегледа:
hit counters free

Новости