7/7/2019 9:55
Online Counter

Грчка на опште изборе излази данас након што их је премијер Алексис Ципрас сазвао три месеца пре истека мандата садашњег сазива Скупштине, пошто је на изборима за Европски парламент у мају претрпео жесток пораз од конзервативних ривала који, како изгледа по недавним анкетама, још више јачају.

Гласање долази док се земља бори да изађе из деценије дубоке финансијске кризе која је смањила величину грчке економије за четвртину и послала увис незапосленост и стопу сиромаштва. Данашњи  парламентарни избори су први од када је Грчка прошлог лета завршила трећи узастопни међународни програм помоћи.

Погледајте преглед главних странака и кандидата:

Алексис Ципрас

Тај грађевински инжењер рођен у Атини, иако има само 44 године, ветеран је грчке политике јер је некада маргиналну „Коалицију радикалне левице“ као странку Сириза довео до значајне изборне победе 2015. године. Политички активан још од својих гимназијских година, Ципрас је дошао на власт када је грчка економија пала у финансијску кризу, а бирачи су окренули леђа традиционално доминантним странкама.

Ципрас је први пут изабран на основу обећања да ће укинути драконске услове које су Грчкој поставили Европска унија и Међународни монетарни фонд, у замену за финансијску помоћ. Али, био је принуђен да прихвати и трећи Споразум о помоћи да би Грчка остала у зони евра. Од тада је одустао од спорења с Немачком и другим великим државама-повериоцима и изградио је ближе војне везе са Сједињеним Државама.

Уз похвале западних савезника, његова влада је такође постигла историјски компромис са суседном Македонијом споразумом о промени њеног назива, али то је углавном непопуларно решење међу Грцима. Ципрас је обећао да ће обновити јавне службе после година тешкоћа и смањења финансирања и инсистира да његова странка може да преокрене негативан став јавног мњења према себи.

Киријакос Мицотакис

Упркос суочавању са скептицизмом унутар своје странке, конзервативне Нове демократије, 51-годишњи Мицотакис је створио огромну предност која по истраживањима јавног мњења траје три године и јак је фаворит за победу. Неуморан у предизборној кампањи, образован на Харварду, син је покојног премијера Константина Мицотакиса чији је борбени стил док је био лидер Конзервативаца крајем осамдесетих и почетком деведесетих и даље контроверзан.

Млађи Мицотакис, лидер грчке конзервативне странке од јануара 2016. године, борио се да одбаци слику да ужива породичне привилегије. Своју кампању је усредсредио на раднике – бираче и обећао да ће земљу учинити повољнијом за пословање, смањити порезе и модернизирати застарелу бирократију у Грчкој.

Митсотакис је у претходној конзервативној влади, до 2015. године, био министар за реформу администрације, како је названо некадашње место министра управе. За разлику од многих других конзервативних лидера у ЕУ, остао је чврст присталица дубље европске интеграције. Он оспорава тврдње владе Ципраса да је повезан с десничарским крилом своје странке и да се залаже за приватизацију социјалних услуга.

Фофи Генимата

Тренутно на трећем месту, 54-годишња Генимата предводи Покрет за промене – „ребрандиран“ Свегрчки социјалистички покрет (ПАСОК), партију која је доминирала влашћу три деценије, али је, разорена финансијском кризом која је пре десет година избила за њене власти, изгубила већину своје подршке и њени гласачи су пришли странци премијера Ципраса, Сиризи.

Напор Генимата од пре две године да прошири партију, удружи снаге са другим снагама с центра, ослабљен је вишеструким политичким и административним споровима унутар обновљене странке. Генимата је по популарности претекла екстремно десничарску партију „Златну зору“ и стигла на треће место по истраживањима јавног мњења пред изборе у недељу.

Димитрис Куцумбас

Бивши директор комунистичког дневног листа „Ризоспастис“ (Радикал), Димитрис Куцумбас, 63, је генерални секретар Комунистичке партије Грчке (ККЕ), странка која је давала непоколебљиву подршку руководству Совјетског Савеза током деценија, док су се друге комунистичке партије у Европи дистанцирале од Москве.

Куцумбас је бранио страначке политичке традиције и идеолошку доследност усмеравајући нападе на свог некадашњег савезника Сиризу, оптужујући је да је продала радничка права. Руководство ККЕ није успело да придобије значајнију подршку јавног мњења током финансијске кризе и њен освојени проценат на изборима опада већ 20 година.

Други лидери

Још три странке се такмиче за места у Парламенту, за шта је минимум три одсто освојених гласова.

„Златна зора“ је десничарска странка коју су пре 34 године основале присталице изразитог грчког патриотизма. Та странка је претрпела оштар пад подршке пред данашње гласање.

Бивши Ципрасов министар финансија Јанис Варуфакис је 2016. године основао све-европску странку против штедње и у мају је у Грчкој остао испод прага на изборима за Европски парламент.

Последњи је десничар, „телевизијска личност“ Киријакос Велопулос са странком „Грчко решење“ којој последњих неколико месеци подршка расте.

Број прегледа:

Новости

No items found.