17/1/2021 10:19
Online Counter

У политичком животу Црне Горе ситуација је таква да ДПС, након избора 30. августа, доживљава стрмоглави пад подршке у бирачком телу. С друге стране, већ ове године можемо да имамо превремене изборе због несналажења председника прве демократске Владе Црне Горе.

Што се тиче Србије, важно је да се опозиционе странке окупе у један блок и најпре уђу у Скупштину, а потом као релеватна снага наставе да раде на променама, објашњава политиколог Владимир Павићевић, директор Друштва за истраживање политике и политичке теорије у рубрици “Интервју на мрежи” на Фејсбук страници листа Данас.

– Странка Мила Ђукановића има све мању подршку бирача. Томе је разлог што Ђукановић инсистира да ДПС буде на позицији екстремног пола црногорске политике, коју аналитичари зову клеронационалистичком позицијом. На тај начин ДПС одбија и своје подржаваоце, и самим тим опада подршка у бирачком телу. Ако наставе са том политиком, на следећим изборима бориће се да пређу цензус. Познато је да када једна велика странка изгуби изборе, онда имате ситуацију да многи напуштају ту странку, а све као последицу има ново слабљење ДПС-а и даљи пад политичког утицаја Ђукановића у црногорској политици – оцењује Владимир Павићевић.

На питање читалаца како је могуће одржати кохабитацију, услед бројних политичких струја, Павићевић објашњава да кохабитација може да донесе доста доброг, али је то често и препрека развијању неких процеса и одлучивању партнера.

– Kохабитација у Црној Гори нужно ће утицати на смањивање утицаја Ђукановића. Он као председник нема неке велике надлежности, а кључне надлежности у вођењу унутрашње и спољне политике има Влада Црне Горе. И сваки пут када би се Ђукановић као председник државе укључио да спречава неко деловање Владе или враћао Скупштини на поновно одлучивање неке законодавне пројекте, што је недавно било случај, у јавности се то доживљава као опструкција у деловању нове власти, која има пуни демократски легитимитет да одлучује о интересима у име грађана Црне Горе јер се изборна воља показана на изборима. Сваки пут кад председник наступи тако, он се јавља као реметилац развоја, демократије и кључног дела власти, а то је Влада. Ти процеси утичу на пад популарности ДПС-а – објашњава Павићевић.

Он је навео да се превремени избори у Црној Гори могу очекивати већ ове године, што је, како каже, штета.

– Моје је мишљење да већ ове године можемо да имамо превремене изборе. Штета је што је тако, али је то због тога што имамо несналажење председника ове нове прве демократске владе, господина Kивокапића. Он је имао ситуацију да подршку коју је чинио 41 посланик у данима након избора повећа, када се разговарало са малим странкама које заговарају мањинске интересе, као што су странке Бошњака и Албанаца. Тада је имао шансу да прошири своју подршку међу посланицима, међутим он је својим деловањем у она три месеца пре него што је изгласана Влада, смањио подршку. Зато је он сада председник мањинске Владе, за коју више није извесно да ли има подршку и ових 41 посланика и која мора за сваки предлог и законодавни пројекат да има посебну подршку Скупштине Црне Горе – сматра Павићевић и из тог разлога мисли да Kривокапић није добро урадио, као и да је то био кризни и историјски моменат за црногоско друштво који је подразумевао да Kривокапић примени оно што је Ђинђић урадио.

Према његовим речима, то значи да обезбеди што ширу подршку Влади и укључи што више мањинских странака.

– Kривокапић ништа од тога није урадио, формирао је мањинску Владу која неће бити реформска, која није чак ни експретска како је најављивано. Многи то приписују политичком неискуству или се ради о личним политичким амбицијама да се у будућности можда формира нова странка на чијем челу би био Kривокапић. Мислим да је досадашње деловање Kривокапића довело у сумњу код многих грађана – навео је Павићевић.

Он истиче да се може очекивати појава нових политичких формација у Црној Гори, с обзиром да ДПС-у пада популарност.

– Све зависи од политичких формација, а извесно је да пад популарности ДПС значи мању подршку њима на изборима. Вероватно ће се појавити нове политичке опције, које су умерене, које нису екстремне и које ће покушати да привуку гласаче ДПС-а који желе помирење у Црној Гори. Највећа борба ће бити око ових гласача, за ДПС ће бити изазов да задрже пад гласача. Њима следе унутарстраначки избори, а Ђукановић жели да остане у челу ове странке. Све то отвара простор за нове политичке формације – каже Владимир Павићевић.

Саговорник Данаса подсећа да је ДПС у свој програм поставио идентитетска питања као она око којих ће се водити највећа борба.

– Ђукановић је одлучио да преко идентитетске теме насрне на оно што су верски сентименти, и да покуша насртајем на цркву да решава идентитетско питање у Црној Гори. Питање језика за њега није било тако изазовно као питање цркве. Десила се бурна реакција грађана, људи су видели да креће напад на цркву па је одговор највећег броја грађана, не само верника, не само православаца и хришћана, био окупљање и литије. Био је то чист грађански одговор, огроман просветитељски покрет, на насртај једне партије на цркву и на Устав државе Црне Горе. Тај закон о верским заједницама био је неправедан, кршио је људска права јер су и верска права заправо људска права. И представници других верских заједница, исламске и католичке, својим изјавама допринели су да се заштите интереси нападнуте верске заједнице. Kада наступамо са позиција власти мора се бити обазрив око питања на које грађани имају јасно дефинисане ставове. У тој ситуацији Ђукановић је показао да не зна, не познаје и не уме да се постави на конкретна питања грађана у његовој заједници – оценио је Павићевић.

На питање читалаца да ли ће Црна Гора повући признање Kосова, Павићевић је одговорио да су се око тога ломила копља одмах након избора.

– Лидери три велике победничке коалиције потписали су споразум да Црна Гора неће мењати оно што је спољно-полититичка позиција, па се питање Kосова појавило као оно око кога нема промена. Ту је добро што Србија има умерене и добре позиције око рада ове црногорске власти, имајући у виду колико је компликовано косовско питање за све, па и за суседе, а не само за Србију и Kосово.

На најаву политичког ангажовања владике Григорија, Павићевић каже да је против мешања цркве у државне и политичке послове.

– Често пореде ову ситуацију са Србијом, полемишу да ли би могао да се примени црногорски модел. Овде је била црква нападнута, уставна права верника, нападнут је Устав. Ми смо обезбедили подршку да се ревидира закон о верским заједницама, и то је урађено. Од тог момента наша позиција је да црква више нема шта да тражи у политичком пољу. Сачували смо права верника и цркве и сада нема шта више да се црква бави политиком. Принцип одвојености цркве и државе важи у Црној Гори и то треба да важи и у Србији. То не значи да црквени великодостојници не треба нешто јавно да коментаришу. Они треба да дају мишљење, али сам лично против ангажовања црквених лица у политици – рекао је Владимир Павићевић.

На питање како гледа на политички живот у Србији, Павићевић је навео да мисли да српска опозиција треба да на наредним изборима заузме другу по снази позицију.

– Мислим да постоји једна ствар за српску политику, која може да буде важна, а тиче се могућности да се релеватне опозиционе политичке формације у Србији окупе и да покушају да разликовања ставе у страну, како би као једна колона изашли на изборе који се најављују за 2022. годину. Да би остварили такав резултат, сигурно друго место по снази у Србији, потребно је да заједно наступе. Улазак у скупштину би показао плурализам, а СНС-у да има озбиљног противника. Да би дошло до тачке промене, опозиција мора да покаже да има снагу. А то може да уради окупљањем у један блок, док је резултат тај који ће обезбедити већи утицај. То је модел за Србију. Бојкот не води променама, већ прво подршка кроз бирачко тело, а потом следећи кораци ка променама – оцењује Павићевић.

Број прегледа:
hit counters free

Новости