2/5/2020 19:55
Online Counter

ОТВОРЕНО ПИСМО МИНИСТРУ ЗДРАВЉА И СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ДР АЛЕНУ ШЕРАНИЋУ

Поштовани министре др Шеранићу,

У емисији "Изазови" БНТВ од 01.05. предсједник Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске др Миодраг Фемић изнио је фрапантан навод да је "Универзитетско-клинички центар постао један од кластера"!

Изнио је да је информисан од колега "да је организација по питању протокола у Универзитетском-клиничком центру катастрофална, да људи не знају протоколе, да немају носаче, већ да доктори и сестре морају да носе заражене пацијенте са одјељења на Инфективну клинику или у карантине"! Упозорио је и на повећан број заразених здравствених радника!

Др Фемић је казао да су га "медицински и немедицински радници замолили да каже у емисији да постоји контаминација у УКЦ Бања Лука са КОВИД-19. Особље које није у КОВИД болници, него на осталим одјељењима нема адекватну заштиту, већ купује маске. Оно маски што добију, то је један комад, тражи се од њих да седам дана ту маску користе, што је ван сваке памети" – казао је др Фемић у емисији Изазови на БНТВ! И што је још најгоре, упитан због чега радници УКЦ-а ћуте, др Фемић одговара "да се људи боје, јер у тој установи влада страх"!

Сви ови наводи су у потпуној контадикцији са ранијим извјештајима и сликом која је презентована. Све ово ствара забринутост, руши повјерење у здравствени систем и пада сјенка сумње на све до сад урађено. Овим и догађаји у болници Добој добијају нову димензију!

Поштовани министре, Ви свакако знате да је у Републику Српску стигла значајна помоћ у заштитној опреми од Републике Србије, Европске Уније, НР Кине и бројних других субјеката, као и да је Република Српска улозила значајна средства у заштитну опрему. Знате и да заштитне маске са респиратором Н-95/ ФФП-2/ ФФП-3 имају рок трајања 5 година, као и то да се не би требале користити дуже од 12 сати. Цијенећи све то, јасно је да се за све здравствене раднике могу и морају обезбиједити адекватна заштита, било да су изложени средњем или високом ризику излагања.

Био би "vitium artis" да касније имамо огромне количине маски истеклог рока, а да у овом критичном тренутку не обезбједимо максималну заштиту за све здравствене раднике, али и друге пратеће службе!

Цијенећи озбиљност изречених навода захтјевамо од Вас да у домену Ваших ингеренција, а у складу са  Законом о здравственој заштити, Законом о заштити становништва од заразних болести, као и прописима за сузбијање интрахоспиталних инфекција подузмете законом прописане мјере, остварите надзор над радом здравствених установа из Ваше надлежности, провјерите основаност ових тешких навода и квалификација.

Ми вјерујемо да је по препорукама Института за јавно здравство Републике Српске, Министарство прописало и налозило провођење обимних мјера, протокола, процедура поступања, али мјере није довољно само донијети већ помно треба пратити њихово провођење и примјену у пракси. Одређене мјере и процедуре је потребно кориговати и прилагодити их стварном животу. Цијенећи Ваш рад и као ресорног министра, а и као здравственог професионалца очекујемо од Вас да ћете искористити своја законска овлаштења и извршити провјеру свих изречених навода, предузети потребне мјере и објективно информисати  јавност. Наравно да од Вас очекујемо подузимање најоштријих мјера у случају утврђивања пропуста или било ког облика неодговорности, како појединаца исто тако и најодговорнијих који руководе здравственим системом. Ми не можемо побјећи од одговорности сутрашњице, ако ту одговорност покушамо данас избјећи!

У заједничкој жељи за добро свих грађана Републике Српске очекујемо хитну провјеру свих навода и подузимање конкретних мјера и корака укључујући и евентуалну одговорност.

Предсједник Одбора за здравство СДС

Доц др сци. мед. Слободан Станић

Број прегледа:
hit counters free

Новости