10/9/2022 8:25
Online Counter

Отворено писмо на име господина Марка Стјепановића, главног уредника листа и портала „Блиц“

Поштовани господине Стјепановићу,

Дубоко смо разочарани текстом који је објављен на порталу „Blic.rs“ 5. септембра ове године под изричито провокативним насловом „Да ли Русија врбује наше студенте?“, а који промовише неосноване тврдње у вези са организацијом бесплатног студирања на водећим руским државним универзитетима.

Морамо, нажалост, признати да је у питању доследно кршење универзалних начела новинарске етике од стране Вашег листа. Овог пута ради се не само о безочном игнорисању чињеница, него и о томе да аутор чланка Марко Ташковић није ни покушао да добије коментар ни од институција, које спомиње у тексту, нити од експерата који би били упућени у тему.

Да не бисмо понављали измишљотине господина Ташковића и осталих „стручњака“, желимо да наведемо основне податке о програму бесплатног студирања на основним, мастер и докторским студијама у Русији.

За реализацију програма високошколског образовања је више година задужена руска федерална агенција „Россотрудничество“ у сарадњи са својим представништвима у иностранству, односно Руским домовима. Познавање руског језика није обавезно, јер на факултетима у нашој земљи постоји систем припремних одељења, који омогућава будућим студентима да усаврше знања свих неопходних предмета.

Наведени програм размене студената је усаглашен са свим надлежним министарствима и ресорима Србије, а остварује се на основу реципроцитета. Дакле, сваке године Руски дом у Београду прослеђује званичан захтев Министарству образовања, науке и технолошког развоја Републике Србије са молбом да се припреме предлози у односу на потребне смерове студија и број стипендија. Ове године, на пример, квота за Србију броји 122 места. Узгред, на исти начин српска страна расписује конкурс за упис руских студената на факултете угледних универзитета у Београду, Новом Саду и Нишу.

Што се тиче русофобичних изјава господина Шормаза, нећемо их ни да коментаришемо. Чини се да господин Шормаз не поштује ни здрав разум, нити руководство своје странке које се залаже за суверену и независну спољну политику Београда, као и за даљи развој узајамно корисног руско-српског стратешког партнерства.

На крају напомињемо да Амбасада Русије у Србији, као и Руски дом у Београду, увек стоје на располагању за сва питања.

Молимо да уредништво портала „Blic.rs“ објави ово писмо у целости, уз извињење и званично демантовање лажних информација.

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко

Директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов

Број прегледа:
hit counters free

Новости