5/3/2020 22:25
Online Counter

У пљеваљској цркви Свете Петке вечерас је Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије са свештенством служио молебни канон Пресветој Богородици, а потом заједно са својим домаћином Епископом милешевским г. Атанасијем и свештенством улицама Пљеваља предводио крсни вход у којем су учествовале хиљаде Пљевљака.

Поздрављајући Владику Јоаникија и сабрани вјерни народ, Владика Атанасије је рекао да се посвједочују ријечи Светог пророка Давида да ништа није тако лијепо и красно као када су браћа заједно.

Владика Јоаникије је позвао народ да истраје у праведној борби против насиља над Црквом.

„Сваки излазак брише макар макар по једно слово из тога злокобног закона, антицивилизацијског, дискриминаторног, назадног закона, закона који је изазвао оволике проблеме у Црној Гори.  А могла би власт, и ми је увијек на то позивамо, да врло лако ријеши тај проблем – да повуче закон, да повуче оне дискриматорске, антицивилизацијске, назадне одлуке које нема ни једна држава. Ниједна савремена држава не доноси такве законе“, рекао је он.

Нагласио је да су Турци рушили наше светиње, али их нијесу одузимали.

„Комунисти су одузимали црквену земљу, али нам нијесу одузимали светиње. Ови су отишли даље и од Турака и од комуниста, ови неокомунисти“, нагласио је Епископ будимљанско-никшићки.

Поручио је да је наша снага у вјери и правди, у истини и Богу, у заједништву.

„У овоме достојанству, у овој праведној борби да истрајемо овако, као цивилизова, културан и продуховљен народ, народ Светога Саве и Светога патријарха Варнаве. Тога сте ви свјесни, нарочито овдје у Пљевљима, у Старој Херцеговини“, поручио је Владика Јоаникије.

Борећи се за право, додао је он, и за слободу вјере, боримо се за основне цивилизацијске тековине.

„Овај несрећни закон уздрмао је цио правни поредак Црне Горе, створио правну несигурност. Али, сви то виде, и на истоку и на западу, и на сјеверу и на југу.  Види цио народ, али јадна и несрећна власт не види. Заслијепили су од моћи, силе и од пара. Ми их позивамо на дијалог, на разум, да ово ријеше као људи. И даће Бог, само ми да истрајемо у овој нашој одлучности и ријешености. Морамо да истрајемо, јер се боримо за оно што је најсветије. Не смијемо да попустимо“, закључио је Владика Јоаникије.

Број прегледа:
hit counters free

Новости