17/8/2019 9:35
Online Counter

Познато је да током поста није најбитније шта једемо, већ шта и како мислимо. Храна је ту само помоћно средство да очистимо своју душу.

Такође, једна од главних ствари у посту је и молитва. Старац Тадеј је доста писао и подучавао о молитви.

Ево његовог учења!

Основно учење старца Тадеја јесте да је Бог свуда, и да помаже свакоме:

“И слабима и јакима, свакоме коме је помоћ потребна. Зато непрестано треба вежбати себе да срце отворимо Богу”.

Отац Тадеј каже: “И молитва је вежба. Ако стално понављамо молитву, она прелази у осећање. О томе су говорили Свети оци. Многи људи на почетку духовног живота добијају благодат, али она се, због наших грехова, касније повлачи, па се опет јавља. Kад се неко од срца обрати Богу умном молитвом, постепено се на њу навикне и стекне радост и мир, који нису од овога света. И та радост се стекне, па се повремено изгуби. Али, благодатна молитва је неисказана радост, која се не може упоредити ни са чим од овог света.”

О дејству умно-срдачне молитве на човека старац је говорио и следеће:

“Свети оци кажу да свако треба да упражњава Исусову молитву: “Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме“.

Kад она почне сама да се твори, без твоје воље, то је невероватна, божанска снага. Осећаш неисказану радост. Све ти је омиљено, све ти је добро, све ти је свето.

То је Божанска благодат која се даје, не зависи од наше воље, жеље; сама се креће, као неки мотор. Човек који има ту молитву, шта год види, кога год види – радује се. Зато је Свети Серафим Саровски посетиоцу говорио: “Радости моја!”

Он је видео божанску силу у свакој души, без обзира да ли је реч о души детета или старца, и радовао се.”

Отац Тадеј је казао и ово:

“Сви су призвани на светост. Свака душа је рођена света. И велики и мали, сви треба да буду свети. Јер је живот Божанска енергија, која потиче од Бога, Извора живота, и одатле је сви добијају, и анђели и људи. Та енергија је стално с нама. А Бог је једини Животодавац.”

Зато, вечерас када кренете на спавање прекрстите се и обратите се Богу само овим речима: Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме.

Ако вам ово уђе у навику сваки дан, видећете како се истински мир и радост увлаче у вашу душу.

Опанак

Број прегледа:
hit counters free

Новости