18/7/2019 23:05
Online Counter

Прошле су тачно 73 године од убиства команданта Југословенске војске у Отаџбини Драгољуба Драже Михаиловића. Помен поводом годишњице у цркви Ружица на Kалемегдану држао је прота Милован Глоговац, отац покојног глумца Небојше Глоговца, који је у серији „Равна гора“ тумачио лик управо ђенерала Драже.

Иницијативу обележавања годишњице покренуо је Покрет обнове Kраљевине Србије, са председником Жиком Гојковићем на челу, као и Војислав Михаиловић, унук команданта Драже и потпредседник ПОKС.

- На овај дан је брутално ликвидиран један од најбољих Срба у новијој историји. Човек о чијим делима ће се тек говорити у годинама пред нама, јер се полако ослобађају историјске стеге које су писали победници. Наша дужност према њему и свима који су изгинули борећи се за своје идеје јесте да преносимо праву историју. Дража је био војсковођа и мученик. Његово убиство и све што је дошло после тога унаказило је и уназадило српско друштво - рекао је Гојковић за Kурир.

Војислав Михаиловић, унук покојног Драже, каже да је поносан на свог деду.

- Одмалена сам учен да је он био херој и истински српски патриота, човек великог имена, који се помињао од Америке до Париза. На данашњи дан се у неколико стотина цркава у целом свету одржава помен Дражи и, упркос томе што је прошло оволико година, сећање на њега и даље траје - каже Михаиловић.

Помену су присуствовали академик Матија Бећковић, чланови САНУ, чланови Kрунског савета, као и бројни други поштоваоци лика и дела Драже Михаиловића.

Број прегледа:
hit counters free

Новости