21/10/2019 10:34
Online Counter

Хистерија коју је додјела Нобелове награде аустријском писцу Петеру Хандкеу изазвала у Сарајеву, Приштини и Загребу још не јењава, а као један од злурадих одговора на то признање освједоченом пријатељу Срба истичу се и иницијативе које немају никакве везе са књижевношћу, а ни са здравим разумом.

Након што је једна невладина организација најавила да ће поднијети захтјев Скупштини општине Сребреница да у том граду у част нобеловцу буде постављена биста, замјеник начелника Хамдија Фејзић је запријетио да ће насред овог градића у Републици Српској поставити бисту Насера Орића.

- Предсједник Скупштине добио је захтјев од “Источне алтернативе” да се постави споменик у центру Сребренице Хандкеу. Ријеч је о добитнику неке Нобелове награде, јер је Нобелова награда изгубила вриједност, ако се додјељује таквим људима. Ако се то деси, да се постави споменик, ми ћемо поставити споменик Насеру Орићу насред Сребренице, па ћемо се гурати. Ако је њима то у интересу, онда нека тако буде - казао је Фејзић.

Начелник Сребренице Младен Грујичић рекао је за “Глас Српске” да ће све што дође пред одборнике бити размотрено и да уколико не постоје могућности да се захтјеву удовољи, он ће бити одбијен.

- Сваки захтјев који званично дође биће разматран и о њему ће се одлучивати. Није прихватљива, није ни добра политика, ни у интересу било кога да се иде по систему “Око за око , зуб за зуб”, него да се нађе компромис уколико је то могуће, а уколико не, онда треба наћи рјешење које би било прихватљиво или одбити одређене иницијативе које нарушавају односе у самој Сребреници, која је као средина врло трусна. Увијек се сјете неки душебрижници да брину о Сребреници онда када не треба и онда када треба пореметити неке односе који су изграђени у неком бољем смислу - рекао је Грујичић.

Коментаришући најаву свог замјеника Фејзића каже је то неприхватљиво.

Делегат у Вијећу народа Републике Српске Алија Табаковић такође је осудио додјелу Нобелове награде Хандкеу, али и најављивање постављања бисте у Сребреници.

- Да човјеку који велича ратне злочинце и негира злочине припадне Нобелова награда за књижевност је пораз самог Нобеловог комитета. Најава о постављању бисте у Сребреници није ништа друго него провокација и понижење за жртве геноцида - поручио је Табаковић.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је за “Глас Српске” да институције Републике Српске нису донијеле никакву одлуку о постављању споменика ни било каквих обиљежја у Сребреници.

- Знам сигурно да нико неће добити дозволу да постави споменик Насеру Орићу. Уколико се Скупштина Сребренице или органи Сребренице усагласе са Републиком Српском и уколико буде донесена одлука да се Хандкеу постави неки споменик или биста, онда ће то сигурно бити учињено - рекао је Стевандић.

Жељка Домазет
Глас Српске
Број прегледа:
hit counters free

Новости