13/1/2021 8:20
Online Counter

Представнички дом америчког Kонгреса усвојио је у уторак увече резолуцију којом се потпредседник Мајк Пенс позива да покрене процедуру предвиђену 25. амандманом америчког Устава, како би председник Доналд Трамп био разрешен дужности.

Резолуција је усвојена са 223 гласа за и 205 против.

Смена председника по 25. амандману подразумева да потпредседник и већина чланова председниковог кабинета прогласе да председник није способан да обавља своју уставну дужност.

Потрпедседник Мајк Пенс сада има 24 сата да се изјасни да ли је спреман да поступи по усвојеној резолуцији.

Он је, међутим, пре гласања поручио председавајућој Представничког дома Ненси Пелоси да се противи покретању 25. амандмана.

"Не верујем да је такав потез у најбољем интересу наше нације, нити да је у складу са нашим Уставом", навео је Пенс у писму који је његов кабинет упутио Пелоси.

Потпредседник САД рекао је да је енергија актуелне администрације усмерена на обезбеђивање уредног преноса власти и апеловао на њу и друге чланове Kонгреса да избегну потезе који би "додатно поделили грађане и распламсали страсти."

Представнички дом планира да данас гласа о опозиву председника Трампа, уколико се пре тога не буде повукао са функције или буде био разрешен.

Резолуција Представничког дома поред осталог садржи члан којим се Трамп оптужује за подстицање побуне и говори о његовој потенцијалној одговорности за упад дела присталица у комплекс Kапитол хила током конгресне потврде резултата гласања Електорског колеџа председничких избора на којима је победио Џозеф Бајден.

У резолуцији се истиче да се Трамп обратио протестном скупу својих присталица непосредно пре него што се један део њих упутио према Kапитол хилу.

Указано је да је начин на који им се обратио охрабрио и очекивано довео до незаконитих поступака.

Уколико би Доналд Трамп био опозван у Представничком дому постао би једини амерички председник коме се то догодило два пута током мандата.

Након тога у Сенату би требало да буде одржан претрес и донета одлука да ли ће Трамп бити разрешен дужности, упркос томе што би заседање вероватно трајало дуже од девет дана, временског периода који је остао до истека његовог мандата.

Међутим, одлука Сената спречила би Трампа да се поново бави послом у јавној сфери - чиме би се окончале његове могуће амбиције да буде председнички кандидат на изборима 2024, наводи Глас Америке.

Трамп је јуче окривио демократе у Kонгресу за "огромни бес" који постоји у земљи.

У првом обраћању новинарима после прошлонедељног упада у Kапитол, он није преузео било какву одговорност за упад у зграду Kонгреса, али је рекао да "није желео никакво насиље."

Трамп је бранио своју ватрену реторику у обраћању демонстрантима прошле недеље као "потпуно одговарајућу" и није показао кајање због напада који је уследио.

Kоментаришући поступак опозива, Трамп је рекао: "ужасно је шта раде."

"Ако наставе тим путем, мислим да се изазива огромна претња нашој земљи и огроман бес", рекао је Трамп.

Број прегледа:
hit counters free

Новости