16/4/2020 22:06
Online Counter

Нова Србија пита председника Србије Александра Вучића да грађанима објасни у чему је разлика између окупљања испред продавница и маркета у односу на то да се верници Српске православне цркве окупе у порти храмова, поштујући препоручену социјалну дистанцу, и уз литургију прославе највећи хришћански празник Васкрс?

Како је то дозвољено да се председник шета по Србији и да се приликом његових посета окупља не једном месту на разаљини много мањој од два метра по 50 и 100 људи,а забрањено је да се на божјој служби окупе грађани за које смо сигурни да много више поштују забране од  оног ко их је увео?

Да ли то значи господине председниче да нисмо сви исти пред законом, да сте народу ускартили људска и грађанкса права , а себи дали улогу и председника владе , свих 250 посланика, свих министара, лекара, и пилота, и судије, и кадије,  сада  и патријарха?

Разумљиво је да Александар Вучић не зна значај тајне светог причешћа за православног хришћанина. Разумљиво је да не зна ни да се  никада није десило да се било и било чиме зарази на причешћу, узимајући тело и крв Христову. Он се никада није понашао као хришћанин. Чак и то да се не причешћују грађани истом кашичицом је решиво,ако је то како тврде, проблем због заразе. Нова Србија предлаже да послуша препоруку Синода СПЦ и дозволи народу окупљање ,а ми верници који хоћемо да приступимо светом  причешћу свако понесе своју кашичицу за причест.

Истичемо да нећемо више да слушамо празне приче и нападе на грађане и то да председник за све и свашта криви народ. Ми смо показали да се највећи број људи понаша одговорно, да држе социјалну дистанцу и верујемо да би се тога придржавали и за предстојеће празнике.

Верујемо да председнику васкршња литургија ништа не значи духовно, али већини српског народа, у овом тешком моменту , то је лек  за душу. Народ је постио велики васкршњи пост и свето причешће је чин коме се надао и овог пута као на крају сваког великог поста.Српски народ поред искушења које пролази са вирусом, суочава се и са кршењем основних људских права загарантованим Уставом,а међу којима је и право на слободу вероисповести. Нисмо се  противили мерама државе у борби са панедемијом,подржали смо их, али се као грађани и верници противимо злоупотреби тих мера у политичке свхе и онемогућавању да на достојанствен начин прославимо највећи и најрадоснији хришћански празник.

Већ неколико пута само говорили о томе да је борба против пандемије могла да се води увођењем ванрдне ситуације што је и законом предвиђено. Увођење ванредног стања , на овом случају забране окупљања у портама наших хрмова на Васкрс, показује се као добра одлука за Вучића, али лоша за народ.

Позивамо председника Србије да прихвати преопруку Синода СПЦ и дозволи верницима да у портама храмова прославе Васкрс. Сигурни смо да наша црква која је увек била у најтежим моментима уз свој народ и у овој ситуацији мисли о свом стаду и његовом и духовном и физичком здрављу и неће учинити ништа на штету свог народа.

Број прегледа:
hit counters free

Новости