13/9/2019 22:33
Online Counter

Шест луксузних станова које је Синиша Мали купио као директор офшор компанија са Британских Девичанских Острва и који се воде на њихове ћерке фирме у Бугарској – „Ерма 11“ и „Ерул 11“, одузето је јер су ове фирме престале да плаћају порез и враћају кредите банци у Бугарској, показује документација коју су прикупили КРИК и портал Бивол.

Два стана блокирала је у јулу ове године пореска управа општине Созопољ, на чијој територији је приморско летовалиште „Свети Никола“ у склопу којег су апартмани.

Четири апартмана одузела је крајем прошле године банка Bulgarian-American Credit Bank од које су фирме „Ерма 11“ и „Ерул 11“ средином 2011. узеле кредите. Осим станова, банка је блокирала и 21 гаражно место.

Ови станови су одузети како би се њиховом продајом намирила дуговања фирми.

Два су већ јавно понуђена на аукцијску продају.

Из документације која је јавно доступна није могуће сазнати колико тачно ове компаније дугују за порез, нити износе кредита које су узеле од банке.

Фирме „Ерма 11“ и „Ерул 11“ од марта ове године су у стању мировања, односно привремено су престале да послују. Према документу који је потписао директор компанија, оне у прошлој години нису имале прихода.

Власништво ових бугарских фирми води на офшор компаније „Brigham Holding & Finance Inc." и „Etham Invest & Finance Corp." са Британских Девичанских Острва. Директор офшор фирми, како је раније открио КРИК, у време када су купљени станови у Бугарској био је Синиша Мали, тада саветник Александра Вучића.

Истраге и напредовање

Мали је као директор ових „шкољка“ фирми 2012. и 2013. купио 23 луксузна апартмана у комплексу „Свети Никола“ на бугарском приморју и један на своје име, како је КРИК открио пре готово четири године.

Мали је тада негирао да је повезан са становима у Бугарској тврдећи да је његов потпис на документима – фалсификован. Рекао је да за ову тврдњу има као доказ извештај бугарског графолога, али у јавности није саопштио ни његово име, нити извештај.

Након открића КРИК-а Агенција за борбу против корупције покренула је поступак током којег је од бугарских органа добила податке о случају. Агенција је саставила извештај који потврђује открића КРИК-а и доставила га Вишем тужилаштву у Београду.

У извештају је, између осталог, навела да су бугарски органи открили да је велики број трансакција у вези са куповином станова сумњив „јер се ради о готовинским уплатама или безготовинским приливима… у великим износима, у кратком временском периоду и без јасне логике.“

По налозима Агенције, Малог је проверавала и Управа за спречавање прања новца која је открила да Мали и његова тадашња супруга контролишу најмање 45 банковних рачуна.

Тужилаштво је након годину дана проверавања извештаја утврдило да нема доказа да је Мали прао новац и затворило случај. Предмет је проследило нижем тужилаштву које се бавило тиме да ли је Мали пријавио сву имовину.

И ова истрага је обустављена, јер је Мали уплатио 200 хиљада динара у хуманитарне срвхе да избегне кривично гоњење.

Тако, чувени случај 24 стана до данас нису истражили држани органи и не зна се у чије име је он купио све те станове, односно ко је био власник мистериозних офшор компанија.

Док је тужилаштво затварало истраге, Мали је напредовао и прошле године је постављен за министра финансија, а од недавно је и на челу државног тела које се бави спречавањем прања новца.

Аутори: Драгана Пећо и Атанас Чобанов

Број прегледа:
hit counters free

Новости