13/2/2020 18:59
Online Counter

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је након састанка са представницима ХДЗ-а БиХ да су ове двије странке одлучне да одбране концепт конститутивности народа у БиХ и да траже нове разговоре о БиХ са трећом страном без уплитања међународне заједнице.

Додик је, на заједничкој конференцији за новинаре у Источном Сарајеву са лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, навео да СНСД и ХДЗ БиХ дијеле исте вриједности, да треба доћи до реконструкције Изборног закона БиХ у дијелу да конститутивни народи буду једини легитимни за избор својих политичких представника.

Лидер СНСД-а истиче да су ставови о конститутивности народа легитимни.

Он је рекао да ће у догледно вријеме надлежним бити предат приједлог

измјена Изборног закона БиХ, као и закона којим ће бити омогућен начин како елиминисати стране судије из Уставног суда БиХ.

Додик је рекао да су разговарали и о формирању власти на нивоу БиХ, али да бошњачка страна намјерно опструише, не жели да се изабере министар и замјеник министра, те измишља нове услове.

Додао је да је Човића упознао о томе да ће српски представници у заједничким органима БиХ обуставити одлучивање све док ове двије тачке не буду ријешене.

- У ову ситуацију смо дошли због међународног фактора који је овдје мешетарио посљедњих година - рекао је Додик.

Он је нагласио да политичка рјешења траба да добију шансу и да не смију бити угрожена ничим, посебно не интервенционизмом међународне заједнице.

Човић је изјавио да је важно ријешити питање законодавства у БиХ, те додао да су због тога важни разговори с Додиком.

- Предстоји нам  нам много разговора на разним нивоима да бисмо функционисали као нормална земља- рекао је он.

Човић је истакао да му се чини да је БиХ у тешком проблему функционисања свих институција, што је земљу удаљило од свих интеграционих амбиција.

- Неке институције функционишу добро, неке лоше, а неке никако. То нас је јако удаљило од свих интеграционих амбиција. Ја сам један од ријетких који и даље вјерује у интеграције - нагласио је Човић.

Он је навео да је желио да се упозна о одлукама српског народа с циљем бољег разумијевања односа, те да је упознао Додика о ономе што раде у посљедње вријеме са партнерима на рјешавању питања изборног законодавства, да би коначно избори могли да буду одржани и у Мостару.

Човић је захвалио Додику за данашњи састанак, који је у континуитету договаран, а поклопио се са актуелним питањима, те изразио наду да ће оваквих сусрета бити чешће.

У сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву данас је одржан састанак делегација СНСД-а и ХДЗ-а БиХ, које су предводили страначки лидери Милорад Додик и Драган Човић.

Уз Додика, у делегацији СНСД-а били су потпредсједници странке Жељка Цвијановић, Небојша Радмановић и Никола Шпирић, те чланови Главног одбора СНСД-а Зоран Тегелтија и Славко Митровић.

Делегацију ХДЗ-а БиХ, уз Човића, чинили су функционери ове странке Борјана Кришто, Вјекослав Беванда, Маринко Чавара и Јосип Јерковић.

Број прегледа:
hit counters free

Новости