25/7/2019 22:23
Online Counter

Документарни филм "Девојке Златне зоре" посвећен је дамама грчке ултрадесничарске и фашистичке организације.

Међутим, да би боље ушли у тему, треба да се осврнемо на цитат Николаоса Михалолиакоса, њиховог оснивача и вечног вође, који најбоље објашњава њихову филозофију и борбу.

- Ове руке можда поздрављају нацистичким поздравом, али су то чисте руке. Нису прљаве, нису никад ништа украле - узвикује он раздраганим присталицама у првим кадровима филма Хаварда Бустнеса.

"Девојке Златне зоре" биће приказан на овогодишњем Мотовунском филмском фестивалу и вреди га погледати због сјајног увида у начине размишљања чланица екстремно десничарске организације.

Уранија Михалолиакос, ћерка оснивача Николаоса, смиреним и нежним гласом говориће о свом односу с оцем.

- Он је мој тата. Ја сам само војник Златне зоре и никад нисам имала неке посебне повластице нити бих их прихватила јер се то противи нашој идеологији. Зато људи који ме виде само као шефову ћерку немају места у мом животу. Само људи којима сам Уранија, а случајно сам шефова ћерка.

Златна зора (грч. Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή), политичка је партија крајње деснице у Грчкој. Оснивач и вођа организације је Николаос Михалолиакос.

Неки медији и коментатори је описују као неонацистичку и фашистичку, иако странка одбија ове квалификације.

У организацији себе описују као „народни националистички покрет“ и „бескомпромисне националисте“, а такође се позитивно изјашњавају о ауторитарном режиму Јоаниса Метаксаса који је био грчки генерал и државник. Kао премијер и министар војске 1936. распустио је Парламент и успоставио личну диктатуру. У Другом светском рату у октобру 1940. одбио ултиматум фашистичке Италије и организовао отпор италијанској агресији.

Златна зора је регистрована као политичка партија 1993, а 2005. је привремено угашена, али је поново почела са радом у марту 2007.

На парламентарним изборима који су одржани у мају 2012, Златна зора је освојила 6,97% гласова, што јој је донело 21 посланичко место у парламенту и тада су били прави хит.

Kампања странке пред изборе је углавном била заснована на економским проблемима као што су незапосленост и мере штедње, али су покренули и кампању против имиграције.

Током рата у Босни, на страни Републике Српске се борио одређени број грчких добровољаца, већину њих су чинили чланови Златне зоре, који су се борили у саставу Грчке добровољачке гарде (грчки - Ελληνική Εθελοντική Φρουρά), која је постала легална формација 1995. године када је наређењем команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића, стављена под команду Дринског корпуса.

Грчка добровољачка гарда је учествовала у заузимању Сребренице 1995. године.

Новинарфи који су имали могућност да завире у атинске просторије овог покрета, овако су описали унутрашњост:

- У просторијама Златне зоре у Атини налазе се четничка шубара с кокардама, шајкаче, амблеми четничких и паравојних јединица попут Српске добровољачке гарде. У просторијама доминира велик грб четничког покрета уз натпис ‘С вером у Бога, за краља и отаџбину’ те слика Жељка Ражнатовића Аркана, команданта Српске добровољачке гарде, злогласних Аркановаца - известили су неки балкански медији.

На парламентарним изборима 2019. странка није прешла цензус за улазак у Грчки парламент. Изгубили су свих 18 посланичких места, освојили су тек 165.000 гласова, што је мање од половине некадашњег успеха. Полако их претичу неки нови клинци с неке нове и још радикалније деснице, али легенда о Златној зори ће, како ствари стоје, ипак преживети.

Ако ништа друго, онда макар захваљујући филму као што је "Девојке Златне зоре".

Еспресо

Број прегледа:
hit counters free

Новости