4/6/2020 22:00
Online Counter

Адвокат Тома Фила открио је како су протекли последњи дани бившег предсједника Републике Србије и СР Југославије Слободана Милошевића.

Фила, који је био Милошевићев адвокат, рекао је да је Слободан у Хагу умро од исцрпљености, 11. марта 2006. године.

"Милошевић је био болестан од ангине пекторис. Није имао шећер, како су причали. То је болест са којом ако живиш у добрим условима, умрећеш од нечег другог. Међутим, он није живео у добрим условима. Он је живео у ужасној ситуацији. Добијао је милион папира дневно. Он је умро од исцрпљености", рекао је Тома Фила.

Адвокат је демантовао да је Милошевић отрован, како се својевремено спекулисало у јавности, и додао да је саветовао Слободану да се уоште не брани пред Хашким трибуналом.

"Прво сам мислио да треба да има браниоца. Он је хтео да се брани сам. Друго, рекао сам му да не треба да говори уопште, да не треба да се брани. Јер, не признајеш суд. Ако не признајеш суд, што се браниш. И обрнуто, ако се браниш, онда си признао тај суд. Да је мене слушао, он не би отворио уста", додао је Фила и устврдио да би Милошевић ћутањем довео Тужилаштов у "пат позицију".

"Тужилаштво у Хагу није знало шта да ради, ако се он уздржи од одбране. Kада је ушао у судницу, они су правили банкет и отварали шампањац. Прихватио је да му се суди, а унапред му се судина зна. Он је мислио да ће показати некоме шта је истина. То је исто као кад би јаре покушало вуку да покаже шта је истина. Хашки трибунал је дошао да 'поједе' Милошевића", каже Тома Фила.

Милошевић је, тврди он, направио грешку када је у Дејтону прихватио оснивање Хашког суда.

"Прихватио је, али за Босну и Херцеговину. Међутим, они су то протумачили, да кад си прихватио једном, прихватио си у свим случајевима. Био је један Ердемовић, Хрват који је учествовао у злочину у Сребреници. Kада је њега Милошевић предао Хагу, то је практично значило да признаје тај суд. Сем њега, Милошевић никога није изручио. После пада Милошевића, то је урадила нова, револуционарна власт, која није поштовала ни суд ни закон. И онда је Kоштуница донео Закон о сарадњи са Хагом и 20 људи је отишло у Хаг. А Милошевића су послали против одлуке Уставног суда", рекао је Тома Фила.

Број прегледа:
hit counters free

Новости