24/8/2019 11:44
Online Counter

Одлазећи амбасадор САД у Београду, Kајл Скат, ушао је у "твитер обрачун" са новим руским амбасадором Александром Боцан Харченком, преносе београдски медији. Амерички дипломата објавио је твит у ком подсећа да је, пре тачно 80 година, потписан злогласни Рибентроп-Молотов пакт на основу којег су двојица диктатора тајно поделили Источну Европу на нацистичку и совјетску сферу утицаја.

- Недељу дана касније уследила је инвазија на Пољску, а Европу су преплавили ужаси уз касније поделе од којих неке и дан данас трају - написао је он и додао да је овај дан 2009. године проглашен Европским даном сећања на жртве стаљинизма и нацизма.

- Дијалог и транспарентност су изузено важни како не би дошло до сукоба - поручио је Скат.

Регујући на ове објаве, Харченко је поручио да покушаји да се Совјетски Савез прикаже као "покретач" Другог светског рата омаловажавају свето сећање на милионе совјетских људи који су дали своје животе за рушење нацизма и ослобађање себе и европских народа.

- Молим Вас да се обратите пресудама Нирнбершког суда, који је и даље саставни део међународног права. Трагедија је могла бити спречена да су се западне државе сложиле да успоставе систем колективне безбедности, који је предлагао СССР, уместо да спроведу циничну политику „смиривања“ чији је циљ преусмеравање Хитлерове агресије на Исток - стоји у објави.

Фотографије које приказују како се западни премијери рукују с нацистичким лидерима лако се могу пронаћи. Проверите " Чемберлен и Хитлер у Годесбергу, септембар 1938." или "Минхенски споразум, септембар 1938" - навео је руски дипломата.

Број прегледа:
hit counters free

Новости