20/6/2021 15:07
Online Counter

Зашто сам постао члан Facebook групе ''Уједињење''?

Пише: Никша Мистовић

Зашто сам ријешио да постанем члан групе? Када сам у раду покојног проф. Предрага Вукића МИТРОПОЛИЈА ЦРНОГОРСКО - ПРИМОРСКА НА РАСПЕЋУ ИСТОРИЈЕ наишао на мисао да "народ који не зна своју историју дужан је да је понавља'', и да имам да нешто допринесем свом народу. У Црној Гори се дешава хрватизација политичке, али и животне сцене. Страшно је рећи – иде се ка хрватском идентитету и католичењу. Како се то ради? Насилним и ненасилним путем. Ненасилним што међу Србима и њиховим политичким странкама имамо људе који раде на асимилацији и нестанку српског народа. Ако се спроводи хрватизација хајде да видимо неке појаве из "višestoljetnog domovinskog rata'' који се водио на простору данашње Хрватске и данашње Црне Горе. Двије сличице минимум су те које доказују да случајности не постоје. Најбоље је узети књигу Василија Крестића ГЕНОЦИДОМ ДО ВЕЛИКЕ ХРВАТСКЕ. Срби ћуте. Из ове књиге на стр. 44. видимо понашање Народне странке Јosipa Juraja Štrosmajera. Држала се тезе швајцарског теоретичара права Јохана Каспара Блунчлија "да је народ велик колико и држава". Лист POZOR Штросмајерове Народне Странке је пријетио Србима ако буду инсистирали на својој посебности и да ће их између осталог Хрвати "из запада  гонити идејом народног јединства". Те да је српска посебност препрека јединству народа "кога је Бог једним створио", да се све ради у духу западне цивилизације и да ће до тада Срби и Хрвати "бити један народ" . Јасно је: хрватски. 2007. године у Црној Гори постојала је исто Народна Странка. И она је почела причу да су Срби и Црногорци један народ. Који? Нису рекли.

21. V 2006. би референдум. Црна Гора постаде независна држава. Господа народњаци су се бојали да кажу који је то народ. Из те странке иступају Рајо Војиновић и проф. П. Вукић. Њихово саопштење СРБИЈА ЈЕ МАТИЦА СРПСТВА изазвало је реакцију бијеса као и POZORA из 1866. Заједничко Штросмајеровој Народној Странци и овој у Црној Гори, 141 годину послије, је: бијес због тога што Срби хоће своју посебност. Обје Народне Странке имају тезу :"МИ СМО ЈЕДАН НАРОД"!!!. Koји? Штросмајеровој НС знамо.

Када је 1916. "plemeniti Stjepan Sarkotić" заузео Ловћен  имамо стихове које пише Ivan Trtanj:

"Hrvati zato hvalu ti kliču,

Hosana pjeva Dukljanin svaki,

U grudim' nove nade im niču

Na bolji život ponosni laki;

Stari si glavu hladnoj aždaji,

Slobodu dao zetskoj domaji".

Шта примјећујемо? Прво појам Дукљанин. Друго стих: "Бољи живот поносни лаки". 1998. на изборима ко побјеђује? Коалиција "Да живимо боље" као из ових стихова!!! Води је Дукљанин МилоЂукановић, затим он лансира причу о поносној Црној Гори и истом њеном животу оличеним у "stihovima i glazbi" Slobodana Kovačevića: "Ponosna si uvijek bila,

Crna Goro majko (M)/mila".

У тој коалицији је и Народна Странка у којој је и Предраг Поповић, поријеклом из Брчела и блиски рођак Владимира Поповића Шпанца, који је један од најзаслужнијих за градњу Маузолеја на Ловћену. Превише да би било случајно. Те 1998. Јevrem Brković се враћа из егзила у "najcrnogorskiju Crnu Goru". На несрећу. Ово ми Срби нити смо проучили нити озбиљно схватили ове догађаје. Катастрофа и нестанак нам висе над главом.

Број прегледа:
hit counters free

Новости