18/10/2019 22:45
Online Counter

На приказу способности ВС у суботу у Батајници учествоваће 2.400 војника, очекује се присуство премијера Руске Федерације

У суботу ће, поводом 75. годишњице од ослобођења Београда у Другом светском рату, на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници бити одржан приказ способности Војске Србије „Слобода 2019”. Иако то није званично објављено, на основу незваничних сазнања медија и изузетних безбедносних припрема, извесно је да ће овом догађају присуствовати премијер Руске Федерације Дмитриј Медведев и државни врх Србије. Осим тога, неће изостати ни премијерно приказивање наоружања које је ствар престижа када су овакви војни догађаји у питању.

Овог пута то ће, сва је прилика, бити приказани транспортни хеликоптери типа Ми-17, који су ових дана испоручени из Русије, управо на аеродром у Батајници, где су пребачени гигантским транспортним авионом Ан-124. Реч је о три летелице, које се већ дуго сматрају најбољим у класи средњих транспортно-борбених хеликоптера, чиме је практично спасен тај сегмент српске војне ваздухопловне флоте.

Војска Србије сада има пет нових хеликоптера Ми-17 купљених у Русији, као и један набављен још деведесетих година прошлог века. Осим тога, ту су и старији хеликоптери Ми-8 (Ми-17 је њихова знатно модернизована извозна варијанта) којима полако истиче рок употребе. Осим за војне потребе, ове летелице имају велики значај и за реаговање у ванредним ситуацијама, као што су гашење пожара или евакуација грађана угрожених снежним наносима или повређених у несрећама.

Осим хеликоптера, грађани ће моћи да виде и оклопно-извиђачка возила БРДМ-2МС, које је Русија недавно поклонила Србији. Иако се, када је донација најављена, очекивало да је реч о добро познатим коришћеним возилима БРДМ-2, Србија је добила потпуно нова возила, с први пут примењеном модификацијом која је због тога чак и добила назив МС („модификација српска”).

На приказу способности Војске Србије учествоваће више од 2.400 војника, 100 борбених и неборбених возила и система, као и око 25 ваздухоплова. Према речима команданта приказа бригадног генерала Жељка Билића, у првом делу програма биће представљене способности дела специјалних и јединица опремљених по концепту „1500 плус”. Овај концепт подразумева пре свега домаће наоружање и опрему.

Биће приказана борбена возила „лазар 3”, самоходне хаубице „нора” и војнополицијска борбена возила, као и средства из развоја одбрамбене индустрије, као што су борбено возило „милош”, вишецевни бацачи ракета „огањ-модуларни”, „огањ-дигитални”, артиљеријски системи „шумадија”, ПАСАРС...

Заједничко обележавање догађаја у Другом светском рату последњих година поново је, након годишњица обележаваних још у време СФРЈ и СССР, постало својеврсна традиција у српско-руским односима. Поводом 70. годишњице ослобођења Београда, у Београду је у октобру 2014. године одржана војна парада којој је присуствовао председник Русије Владимир Путин. Остала је запамћена и као прва која је одржана у Булевару Николе Тесле, уз Палату „Србија”, али и по киши која није омела учеснике, а није сметала ни званицама ни окупљеним грађанима.

На аеродрому у Батајници 2017. године одржан је приказ способности ВС „Слобода 2017”, такође поводом годишњице ослобођења престонице, а тада је руски министар одбране Сергеј Шојгу симболично председнику Србије Александру Вучићу предао шест „мигова 29”, поклон Руске Федерације. Војска Србије продефиловала је 9. маја 2015. године Црвеним тргом у Москви на паради поводом 70. годишњице победе у Другом светском рату, а том догађају присуствовао је тадашњи председник Србије Томислав Николић.

Председник Србије Александар Вучић прошле године је, осим што је присуствовао паради, учествовао и у манифестацији „Бесмртни пук”, која се одржава у част погинулих војника, а која је заживела и у нашој земљи, али и широм света. Војска Србије позвана је да учествује на паради у Москви следеће године, на јубиларну 80. годишњицу победе у Другом светском рату.

Над аеродромом летеће авиони „миг 29”, „орао” и „супергалеб”, хеликоптери Ми-17, Х-145М, „гама” и „газела”. Биће изведен дефиле пешадијског, моторизованог и ваздухопловног ешелона, док ће завршни део програма обухватити постројавање јединица које су учествовале у приказу.

Политика

Број прегледа:

Новости