8/9/2019 21:28
Online Counter

Пре неколико недеља Шведска је обележила 205 година од потписивања последњег мировног споразума, што значи да ова скандинавска краљевина већ више од два века није била у рату.

Иако је своје последње браниоце и ратне ветеране сахранила још крајем 19. века, Шведска није занемарила своје оружане снаге. Последњих деценија, додуше, издвајање за одбрану у сталном је опадању, али пре неколико дана влада левог центра, предвођена социјалдемократама, најавила је свеобухватно и повећано улагање у одбрану.

Неки су политичари изјавили како се ради о историјском повећању прорачуна за одбрану, а бројке указују на то да је заиста тако. Шведска је за своју одбрану пре 40 година издвајала 3,1 посто БДП-а, да би прошле године бројка пала на 1 посто. Зато ће одбрамбени прорачун с овогодишње 52 милијарде круна (око пет милијарди евра) до 2025. године нарасти на 84 милијарде круна и досегнути 1,5 посто БДП-а. Сваке године од 2021. издвајање за војску биће веће за додатних пет милијарди круна.

Kонкретни планови још нису изашли у јавност, али изгледа да ће се улагати у све видове оружаних снага, а највише у копнену војску. Укупан број запослених у оружаним снагама, укључујући и цивиле, требало би с данашњих 60.000 до 2025. године да нарасте на 90.000. Kопнена војска требало би да оформи четири нове бригаде, али профитираће и остали. Медији нагађају да ће оружане снаге, осим набавке 60 нових Грипена Е, задржати и модернизовати 95 старијих модела Грипена Ц/Д.

У плану је и модернизација две старе и изградња још две нове подморнице, обнова радарског система и модернизација пет корвета. Зашто је онда земља, која већ више од два века успева да не само одржи неутралност него и да избегне војне ударе и грађанске ратове и политичко насиље унутар земље, одлучила тако нагло и значајно да повећа издатке за одбрану, односно за ионако добро обучене и модерно опремљене оружане снаге?

Шведска је, истовремено, у добрим односима са свим својим скандинавским и балтичким комшијама. Одговор је у већ традиционалној забринутости, могло би се чак рећи и страху од моћне, агресивне, недемократске и не превише пријатељски настројене Русије.

– Руско понашање све је више совјетско па томе мора да се прилагоди и Шведска. С већом војском и напреднијом територијалном одбраном, бићемо спремнији и отпорнији, што може утицати на то да до рата ни не дође – једноставно је стање ствари објаснио Алан Видман, парламентарни заступник шведских либерала, који подржавају социјалдемократску владу. Балтичко море је ”меки трбух” Шведске и поприште десетине инцидената годишње у којима долази до блиских сусрета шведских и руских војних летелица, до уласка руских авиона у шведски ваздушни простор и до појаве ”неидентификованих” подморница у шведским територијалним водама.

У свету којим доминира трговински рат САД и Kине, Брегзит и поступни пад америчког интереса за улогу међународног полицајца, Шведска је проценила да није лоше да ојача оружане снаге. Упркос сталном залагању грађанских странака десног центра, Шведска и даље није чланица НАТО, па с те стране начелно не може да очекује помоћ. А од свих земаља која имају излаз на Балтичко море, Шведска тренутно за одбрану издваја најмањи део БДП-а. Али, с обзиром на чланство у Европској унији, ипак није сасвим без савезника.

На трендове у шведској сигурносној политици указује и поновно увођење обавезног служења војног рока, који је укинут 2010 године. Иако је сваке године око 95.000 18-годишњака обавезно да се јави војним властима, заправо темељну обуку годишње прође тек њих 5.000, што је ипак довољно за редовну обнову оружаних снага и одржавање борбене спремности.

Напослетку, добро организоване и вођене државе попут Шведске неће се упуштати у креирање и јавно изношење стратешких планова ако немају јасну финансијску конструкцију. Будући да финансирање оружаних снага науштрб животног стандарда грађана не долази у обзир, влада је новац одлучила да потражи тамо где га има највише – у банкама. Пред новинаре су изашли министар одбране Петер Хултквист и министарка финансија Магдалена Андерсон и најавили да ће најмање четвртину потребног новца добити од наметања новог пореза банкама.

– Примећујем да су четири највеће банке прошле године имале добит од 112 милијарди круна (око 11 милијарди евра), што је три милијарде више него 2017. године – јасна је била министарка Андерсон.

WebTribune

Број прегледа:
hit counters free

Новости