24/1/2020 9:32
Online Counter

Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије изразио је спремност на разговоре с црногорским властима о спорном Закону о слободи вероисповести, али је поручио да премијер Душко Марковић не може да дели патријарха и митрополита црногорског.

"О безаконом Закону о слободи вероисповести Црква је дала своју реч. Међутим, ако (црногорски) премијер Душко Марковић позива да разговарамо у смислу да амандманима делујеко на то безакоње и да се оно промени - то је у реду", рекао је Амфилохије у интервјуу за "Вечерње новости".

Он је, међутим, истакао да је "иста ствар" водити разговоре с патријархом или са епископима СПЦ у Црној Гори, а једини услов је да "они ставе под знак питања то безакоње".

Митрополит је, поводом изјаве премијера Марковић да је он једина адреса за разговор, истакао да разговарати с њим јесте разговарати са СПЦ.

"Не може он да дели патријарха и митрополита црногорског. Ово је СПЦ, Пећка патријаршија, Митрополија црногорско-приморска која је прва у свим њеним епископијама била и остала једина која је сачувала континуитет Пећке патријаршије и за време њеног укидања", рекао је Амфилохије.

Он је подсетио да су "митрополити били господари Црне Горе" и истакао да је "Митрополија стварала Црну Гору, што значи Пећка патријаршија", и да је Митрополија незамислива без Пећке патријаршије и без Српске православне црке".

Број прегледа:
hit counters free

Новости