21/10/2019 21:56
Online Counter

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху обавестио је израелског председника Рувена Ривлина да му враћа мандат, који му је поверио да образује владу након парламентарних избора 17. септембра, јер у томе није успео.

„Откако сам добио мандат радио сам неуморно да оснујем широку владу националног јединства. То је оно што народ жели”, поручио је Нетанијаху на видео снимку на свом Фејсбук налогу.

Он је међутим додао да напори да „доведе (Бенија) Ганца за преговарачки сто и спречи још једне изборе” нису уродили плодом јер је тај лидер савеза партија центра Плаво бело (Кахол Лаван) то стално одбијао.

Председник Ривлин је саопштио да намерава да задужи Ганца, бившег начелника Генералштаба, да он покуша да образује владајућу коалицију.

На располагању ће имати 28 дана, преноси Бета.

Очекује се да ће Ривлин своју одлуку званично саопштити у наредна 72 сата, односно до четвртка увече, пренели су израелски медији. Други човек у савезу Плаво бело, Јаир Лапид, изјавио је да „Биби још једном није успео”, користећи Нетанијахуов надимак и оценивши да се то дешава у низу.

Партија Плаво бело је саопштила да је сада време за акцију и да је „Кахол Лаван одлучан да образује либералну владу националног јединства предвођену Бенијом Ганцом за коју је народ гласао прошлог месеца”.

Тај савез партија је освојио 33 посланичка мандата од укупно 120, један више од Нетанијахуовог конзервативног Ликуда.

Међутим и Ганц и Нетанијаху су били далеко од осигурања потребне већине од 61 посланика.

Ривлин је ипак Нетанијахуу дао мандат да образује владу јер је њега подржало 55 посланика, један више него Ганца.

Нетанијахуу рок за формирање владе истиче у среду.

Уколико ни Ганц не успе у томе било који посланик кога подржи најмање 61 члан Кнесета биће следећи који ће добити такав мандат.

Септембарски избори били су други у Израелу ове године, што се још никада није десило од оснивања државе 1948. године, а могло би се десити да се поново гласа за неколико месеци.

После избора у априлу Нетанијаху је такође добио мандат да образује владу али му то није пошло за руком ни после продужења рока од 28 дана на две недеље.

Ганц се залаже за национално јединство али неће да буде у влади са Нетанијахуом коме прете оптужнице за корупцију.

Нетанијаху има подршку верских и десничарских партија, а Ганца је подржао савез арапских партија Заједничка листа, заправо десет од 13 посланика из тог савеза, али они не би ушли у владу.

Лидер националистичке странке Израел наш дом (Израел бејтену) Авигдор Либерман са осам посланичких мандата није подржао ни Ганца ни Нетанијахуа за премијера, а сматран је кључним фактором за образовање владе.

Либерман каже да је за владу јединства у којој неће бити верских и ултрадесних странака.

Број прегледа:

Новости