21/8/2019 15:48
Online Counter

Немачки држављани који су током бомбардовања бивше СРЈ у пролеће 1999. године били војници Бундесвера на задатку у БиХ и на Космету захтевали су од своје државе одштету због изложености осиромашеном уранијуму.

Поред тога, парламентарна фракција евроскептичне странке Алтернатива за Немачку (АфД) тражила је од владе мишљење о штетности ове муниције по здравље људи, будући да се због тога „свађају“ различите научне студије. Званични Берлин одбацио је одштетне захтеве као неосноване.

Надокнаду је тражило 220 бивших припадника Бундесвера, али кабинет канцеларке Ангеле Меркел не намерава да је исплати. У негативном одговору каже се да није доказано да су немачки војници трпели било какве здравствене последице због контакта са овом муницијом, која је, пре свега, коришћена у противтенковским авионским бојевим зрнима, намењеним уништавању оклопа.

“Резултати студије утицаја осиромашеног уранијума показују да на местима где је ова муниција коришћена не постоји готово никакав ризик од радијације, а токсиколошки ризици могу настати само под ванредним околностима, који се до овог тренутка нигде нису исказали”,  наглашава влада у саопштењу.

Исти исход доживљавале су тужбе које су војници подносили ранијих година. Немачки медији подсећају да је 2008, на тадашњих 229 поднетих тужби и на захтев фракције Левице у Бундестагу да се ово питање разреши, влада Меркелове такође одговорила негативно. Тада је оцењено да дуготрајна студија на ветеранима није потребна, јер не постоје информације о штетности употребљене муниције по здравље. Тада, додуше, није било експлицитно речи о осиромашеном уранијуму.

“Тек са актуелним питањем које је поставио посланик АфД Беренгар Елсенер фон Гронов постаје јасно да ни будући одштетни захтеви неће бити прихваћени”, наводе немачки медији.

Уз студију о дејству осиромашеног уранијума, коју је на свом сајту објавила аустријска војска, наводи се да се може закључити да једино директно удисање супстанци на ратним подручјима може представити одређену опасност за здравље људи. Опасност може наступити због хемијских, а не радиоактивних карактеристика овог материјала, и то само ако се у већим количинама унесе у организам као део неког раствора.

“Цивилно становништво, припадници хуманитарних организација и мировне трупе тешко да су удисали тај материјал у тим количинама. Ипак, дугорочнији директан контакт са осиромашеним уранијумом, попут комадића муниције, требало би избегавати”, наводи Војска Аустрије.

Обештећење су, после вишегодишње борбе пред судом, ипак добили италијански војници, који су учествовали у НАТО акцијама на Косову. Пошто је установљена Комисија за истрагу, исплаћено је првих 30 милиона евра жртвама осиромашеног уранијума. Од 1999. године до лане, преминуло је 360, а оболело више од 4.000 италијанских војника изложених дејству осиромашеног уранијума, а међу њима је велики број оних који су били на Косову.

Портал вести „Базфид њуз“ објавио је да су у организмима бивших војника у саставу трупа Кфора на Косову пронађене неуобичајено високе концентрације тешких метала. Један од ветерана такође претпоставља да је уранијумска муниција директан кривац за малформације на његовом детету. Ни тај случај, у државном врху Немачке није прихваћен као вредан помена, јер, како се наводи у образложењу, није поткрепљен конкретним доказима о узрочно-последичној вези.

Студије Светске здравствене организације и Међународне организације за атомску енергију негирају да постоје било какви посебни ризици. Међународна организација лекара против атомског оружја истиче, међутим, да постоје недоречености у објављеним студијама, због чега позива на превентивну забрану употребе муниције са осиромашеним уранијумом док се поуздано не утврде дугорочни ефекти излагања уранијуму”, преносе немачки медији.

Број прегледа:
hit counters free

Новости