16/3/2020 10:10
Online Counter

Епископ захумско—херцеговачки Српске православне цркве Димитрије ''штанцовао'' је ''уредбу'' свештенству и вјерницима поводом коронавируса, прецизиравши да, уколико имају симптоме грипа, не долазе на богослужења.

Умјесто са Христом, владика је одлучио да се поведе за правилима овога свијета и оних који, као ''спасиоци'' профитирају, политички или на други начин, на причи о коронавирусу.

Без намјере да полемишемо о медицинском феномену и позадини коронавируса, ипак истичемо да је недостојно владике Српске цркве да позива монахе и мирјане да не цјеливају Господа. Јер, цјеливањем икона, крста и деснице свештеника, ми, као вјерници, заправо цјеливамо самог Христоса! И, свакако испољавамо вјеру или недостатак вјере.

Ако смо са Христом, ко ће против нас? Макар то био и вјештачки вирус...

Уосталом, ево, цитираћемо, шта захтијева недостојни Димитрије:

1. Ризичним групама – старијим особама, особама са хроничним обољењима као што су срчане и плућне болести, особама са дијабетесом, болесницима са малигним обољењима и онима чији је имунитет на било који начин озбиљно нарушен, препоручујемо да у наредном периоду не похађају богослужења. Исто важи и за особе које осећају било какве здравствене тегобе, укључујући и симтпоме карактеристичне за прехладу и грип (повишена температура, кашаљ, главобоља, малаксалост, отежано дисање и слично). Сви они остајући код куће нека молитвом буду повезани са својом браћом и сестрама у храму. Свако ко жели да прими свето причешће може да се јави надлежном парохијском свештенику који ће их причестити у њиховом дому.

2. Свештеници који имају било какве симптоме попут повишене температуре, кашља, бола у грлу, малаксалости, кијавице, отежаног дисања и слично да не учествују у богослужењу.

3. Свештеници нека нека благосиљају вернике вербално и осењујући их крсним знаком без икаквог физичког контакта.

4. Верницима препоручујемо да не целивају руке свештеника, као и да физички контакт са другим верницима сведу на минимум. Узимајућу у обзир савете лекара да људи који се налазе на јавним скуповима буду на међусобном одстојању од најмање једног метра, молимо да се гужве у храмовима за време богослужења што мање праве, а мала деца да што више времена проводе напољу или изван гужве. Свештеници треба да се старају да су храмови за време богослужења што боље проветрени а врата и прозори што више времена отворени.

5. Верницима препоручујемо да поштовање светим иконама не указују целивањем него само наклоном. Свештеницима налажемо да осигурају да се целивајуће иконе у сваком случају чисте одговарајућим дезинфикујућим средствима што је чешће могуће, као и ствари које се често дирају рукама као кваке на вратима, столице,  места за паљење и узимање свећа и слично.

6. По завршетку Свете Литургије верници нека не узимају антидор (нафору) из руке свештеника него сами из посуде за антидор.

7. У свему осталом молимо све да се придржавају упутстава Светске здравствене организације, надлежних медицинских установа и својих породичних лекара.

Број прегледа:
hit counters free

Новости