23/9/2019 16:14
Online Counter

Иако је амерички војни буџет десет пута већи од руског, Русија се прилично ефикасно супротставља САД, захваљујући својој науци, нашој индустрији и новим достигнућима, али нама већа средства нису потребна, јер не намеравамо никога да нападнемо, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу, у интервјуу за Московски комсомолец, преноси Танјуг.

Он је истакао да су Русији потребна средства за одбрану у случају агресије на земљу, што је, како је рекао, ефикасније и јефтиније, и додао да Москва не покушава да се надмеће са САД на свим фронтовима.

„САД троше велике количине новца на приватне компаније, носаче авиона, а имају и 170 база по целом свету. Само за операцију у Авганистану САД имају трошкове који су скоро једнаки годишњем буџету за одбрану. Али, да ли је Русији заиста потребно да има пет или десет носача авиона, ако никога неће да нападне”, запитао је Шојгу.

Према његовим речима, јасно је да руски војни буџет не може да се пореди са америчким, који је десет пута већи и додао да је Русија по том показатељу тек седма земља на свету.

„Најважније је то што смо прилично ефикасни у војним расходима, који се врло прецизно троше и које пажљиво надгледа наш врховни командант”, рекао је Шојгу.

На питање о могућности учешћа Русије у новим војним сукобима, он је рекао да претње Русији не постају мање.

„САД су се већ повукле из два важна уговора о контроли нуклеарног оружја. За сада остаје споразум СТАРТ-3, о којем се такође расправља у САД: обновити га или не обновити? Као резултат овог приступа, свет постаје све више непредвидив и мање сигуран”, нагласио је Шојгу.

Главну претњу види у томе што САД, у свету у којем постоји велика вероватноћа грешака у систему контроле оружја, верују да се равнотежа снага развила у њихову корист.

„У таквим околностима, разне идеје могу да вам падну на памет, укључујући оне не баш разумне. Управо у томе видим главну претњу, и то не само за Русију”, упозорава Шојгу.

Он је указао и на праксу Запада да свргава „било којег правног ауторитета који им није погодан, у било којој земљи, и то са оправдањем да желе да промовишу демократију”.

„У којој је држави после америчке интервенције заживела демократија: у Ираку, Авганистану или Либији? Можете, једноставно, заборавити на суверенитет и независност након било које америчке интервенције. И да ли некога изненађује то што у Либији већина нафтних налазишта припада америчким компанијама или компанијама под америчком контролом”, упитао је Шојгу.

Указао је на то да „колеге са Запада” воле да оптужују Русију да води тзв хибридне ратове, али је оценио да је заправо Запад тај који води хибридни рат.

„САД ће изаћи из Авганистана остављајући за собом полурушевине, док истовремено помно вребају у Венецуели, наравно зарад 'тријумфа демократије'“, закључио је Шојгу.

Број прегледа:
hit counters free

Новости