8/6/2020 10:41
Online Counter

Ово је позив да заједнички одбранимо државу и Устав од власти.

Нисам и нећу рећи нити једну ружну реч против било кога од колега из опозиције који учествују на лажним изборима 21. јуна, али има једна ствар која их озбиљно дискредитује. Не улазим овде у то како су поједине изборне листе скупиле потписе и пре и после ванредног стања, нити колико им је у томе помогао владајући режим. Не коментаришем да ли су поједини дали реч и потписали "Споразум са народом" да ће бојкотовати изборе уколико не буде услова да они буду слободни и поштени. Не позивам се ни на то да се учешћем на недемократским изборима само даје легитимитет једном недемократском режиму. Чак им не скрећем пажњу ни на чињеницу да пандемија нове заразне болести још увек траје и да сваки дан имамо велики број новозаражених, што изборе чини веома ризичним по здравље грађана.        

Говорим о кршењу Устава од стране актуелне власти и противуставном карактеру ових избора. Учествовањем на изборима се саучествује у кршењу Устава. Подсетићу колеге из опозиције да су изборни закони мењани у више наврата пре и у току изборног процеса, што се не ради нигде у демократским државама. Најпре је у изборној години промењено неколико изборних закона из разлога шминкања лажне демократске фасаде пред посматрачком мисијом из Европском парламента. Потом је пред саме изборе цензус спуштен са 5 на 3% како се у Народној скупштини не би нашли само СНС и СПС и тиме оголио бесмисао таквог парламентаризма.

Најзад, 40 дана пред изборе, у сред изборног циклуса, промењена су два кључна изборна закона – о избору народних посланика и о локалним изборима, што је незапамћен правни скандал. Добили смо изборе који су започети пре пандемије по једним изборним законима, а настављени након окончања ванредног стања по другим. На тај начин извршена је дискриминација учесника у изборном процесу јер су једни скупљали потписе на један начин (уз помоћ јавних бележника), а други на потпуно другачији и знатно олакшанији начин (и уз помоћ судских и општинских оверивача).

Да нема нити једног другог разлога за бојкот ових недемократских избора овај би био довољан. У том смислу, не могу да разумем како неко ко себе сматра опозицијом и ко држи до поштовања Устава може да учествује на овим лажним изборима. Зато позивам колеге из ПСГ, ДЈБ, Нове странке, 1 од 5 милиона, СПАС-а... као и друге учеснике на изборима који себе сматрају опозицијом да повуку своје изборне листе и одбију учешће на оваквим противуставним изборима. Позивам их да се заједнички обратимо Уставном суду да реагује и поступа по поднетим иницијативама за оцену уставности и законитости наставка оваквог изборног процеса и поништи га. Тако би се стекли услови да се седне за прави преговарачки сто између власти и опозиције и разговара о новом изборном термину и условима да ти избори буду заиста слободни и поштени. Учешћем на оваквим изборима саучествује се у кршењу Устава и стварању привида демократије у Србији, што је директан пут у још већу политичку кризу.

Позивам на крају све учеснике на изборима да се изјасне на ову тему, јер ћемо из њихових одговора најбоље схватити на колико кршење Устава су спремни и шта се онда у том смислу од њих може очекивати у будућем сазиву лажне Скупштине Србије, настале на противуставним темељима. Поштовање Устава Србије нија шала већ темељ владавине права. Ако су учесници избора на овом примеру спремни да крше Устав зарад било ког појединачног страначког или личног интереса - биће спремни то да раде и убудуће, а то нас води у слом правне државе. Уставно-правни патриотизам је основна мера поштеног грађанина и на овом тесту сви ћемо показати шта су нам праве намере у политици.

Ћутање и самоукидање Уставног суда Србије само ће бити додатни доказ колико смо у праву и да живимо у држави у којој је умрла и последња, истовремено највиша независна правосудна државна институција. Али, то није разлог да ћути правничка стручна јавност и удружења, медији, политичке организације и сви ми који се не миримо са потпуним завођењем диктатуре у Србији. Трагично је да се после 30 година од обнове вишестраначја враћамо на једнопартијски систем и боримо за елементарне демократске вредности као што су слобода медија и слобода избора. То је највећи доказ нашег друштвеног назадовања под овим режимом. Зато позивам све да заједнички одбранимо државу и Устав од власти.  

Бошко Обрадовић

Народни посланик

Председник Двери

Број прегледа:
hit counters free

Новости