19/5/2020 8:15
Online Counter

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић казао је да би Српска православна црква да управља Црном Гором и да одређује њен правац и карактер.

"Је ли Црној Гори мјесто у Европи или на другој страни", питао је Ђукановић на коференцији за медије поводом двије године мандата, која се одржала испред резиденције на Цетињу.

Одговарајући на питање да ли је Закон о слободи вјероисповијести провокација стабилности, рекао је: "Суштинска дилема је да ли држава новим законима,усклађеним са европским, треба да замијени законе из комунистичког времена? Да. Закон о слободи вјероиповијсти треба Црној Гори и донесен је у право вријеме".

Он је нагласио да све што је отето Црној Гори, биће јој враћено.

"Не нудите нам те изанђале и окрвављене формуле за будућност  Балкана. Нећемо их прихватити", рекао је Ђукановић.

Истакао је да ни једној вјерској заједници, па ни СПЦ, не припада право да присваја туђу имовину, да се одупиру судској провјери катастарских евиденција црквене имовине, да не плаћа порез, илегално уводи свештенике у државу.

"Kажу да воде уједињени народ. Против кога? Доста је циркуса било", казао је Ђукановић.

Он је рекао да је могуће и формирање цркве православних Црногораца.

Одговарајући на питање има ли његове улоге у хапшењу епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и свештеника, истакао је да се они нису нашли на мети државних органа због свог позива, већ због тога што су сматрали да им припада право да не поштују наредбе којих се треба придржавати у борби против коронавируса.

"Не може бити привилегованих, па ни кад носе мантије", казао је Ђукановић.

Он је истакао да понуда за преговоре са СПЦ и даље стоји и да постоји спремност на дијалог.

Ипак је, како је рекао, тешко водити дијалог у атмосфери коју СПЦ нуди, уцјена и неваспитаног вријеђања државе.

Број прегледа:
hit counters free

Новости