13/4/2021 17:20
Online Counter

Седница Савета безбедности УН о КиМ настављена је данас после краткотрајног прекида, насталог ради одржавања консултација. До прекида је дошло након што је представник Русије Димитриј Пољански затражио да представница Приштине промени или уклони заставу тзв. Косова јер, како је нагласио, тзв. Косово није општепризната држава.

„Нисмо против учешћа представника Косова на нашем састанку. То је већ утврђено праксом. Било како било, желео бих да скренем пажњу чланова Савета безбедности да госпођа Гервала (представница Косова) седи у позадини амблема Косова. Као што знате, Косово нису сви признали за државу. То је територија, и осам чланова Савета безбедности не признају Косово за државу. С тим у вези, да бисмо наставили, морамо да замолимо представницу Косова или да промени позадину или да склони заставу иза ње. Тада можемо да наставимо“, рекао је Пољански.

Британски представник је на то узвратио да ова седница није званични састанак Савета безбедности на којој се примењују та правила и додао да је на последњем састанку била иста позадина као данас због чега, како је рекао, "не види разлог" да се од представнице Приштине тражи да промени позадину на којој је косовска застава.

Пренос седнице је након овога био прекинут, ради консултација иза затворених врата.

Број прегледа:
hit counters free

Новости