23/3/2021 13:43
Online Counter

Целокупна инфраструктура односа са Европском унијом уништена је једностраним поступцима Брисела, стога сада Москва нема односе са том организацијом, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на заједничкој прес-конференцији са кинеским колегом Ван Јијем.

„Ако је Европа раскинула те односе, једноставно уништивши све механизме који су стварани дуги низ година, и партнери нам остају само појединачне европске земље које желе да се воде својим националним интересима, то вероватно води ка томе да се наши односи са Кином развијају брже него оно што је остало од односа са европским земљама”, рекао је Лавров који борави у званичној посети Кини.

Шеф руске дипломатије је истакао да „уколико и када Европска унија буде сматрала сврсисходним да елиминише ту аномалију у контактима са Русијом”, Москва ће бити спремна да гради односе на основу једнакости, преноси Танјуг.

„Али док на западном фронту засад нема промена, на Истоку имамо веома интензиван програм који је сваке године све богатији”, нагласио је Лавров.

Такође је подсетио да је Русија увек била усмерена на сарадњу са својим суседима.

„Наша земља се географски налази на огромном простору евроазијског континента. И Кина је наш добар сусед, и Европска унија је такође наш сусед. Увек смо били заинтересовани за унапређење наших односа у свим правцима”, поручио је руски министар.

У последње време несугласице између ЕУ и Русије заоштриле су се због ситуације око Алексеја Наваљног. Брисел је увео нове антируске санкције, а Москва је обећала да ће одговорити.

Број прегледа:
hit counters free

Новости