23/12/2019 15:31
Online Counter

Власт у Србији се спрема да на самиту у Београду крајем јануара заврши  стварање зоне такозваног  „мини Шенгена“, а то  практично значи формирање  неке врсте  лабаве конфедералне уније између Албаније, Северне Македоније и Србије.

Без било какве јавне дебате и организовања  референдума, режим Александара Вучића се спрема да државност и суверенитет Републике Србије умањи и у једном делу пренесе на унију која се формира.

Очигледно је и то да режим планира да тему „мини Шенгена“ удроби у бесомучну пропаганду коју свакодневно воде о томе да српски БДП расте, да се граде аутопутеви и да живимо у „златном добу“.

Изгледа да многи заборављају да се "мини Шенген"  формира на простору на коме живе Албанци који имају териоторијалне претензије према деловима Македоније и Србије. У тој ситуацији та унија није ништа друго него омогућавање Албанцима да бришу границе међу њима и да се даље шире.

Начин на који, ми који смо против овог решења, хоћемо да делујемо је да тражимо  да се ова тема покрене  у предизборној  кампањи  коју режим свакодневно интезивно води. На сваки начин морамо се  борити да се  проблематика „мини Шенгена“ јасно предочи грађанима уз  захетв да се о чланству Србије у овој унији може говорити тек после одржаног референдума.  Јавност преко медија  мора бити апсолутно отворена за дебату ,а на референдуму се о овом питању мора изјаснити  више од педесет процената од укупног броја бирача у Србији.

Да би се ово постигло неопходно је што хитније формирати широки друштвено-политички фронт састављен од угледних појединаца, политичких странака и других организација које се противе уласку Србије у унију са Албанијом и Северном Македонијом. На овај начин би се формирала једна реална и јака политичка снага која би била противтежа власти, а и предупредиле би се акције режима које се спремају.

Најављени самит који се за крај јануара планира у Београду треба да буде кључни дан у коме треба показати  вољу народа. Уколико будемо били сложни сви који се противимо „мини Шенгену“ нема никакве дилеме да ће режим на челу са Александром Вучићем морати да устукне.

Према свим релевантним истраживањима грађани не желе да улазе у било какаву унију са државама као што су Албанија и Северна Македонија, јер су свесни свих негативних ефеката по државу и сваког држављанина Републике Србије.

Коалиција Народни блок позива на договор и заједничку борбу, јер смо  свесни да је ово тема око које не би смело да буде подела нити јефтиног политиканства. Јединствени друштвено-политички фронт је императив, а грађани ће сигурно знати да препознају свачије намере.

Број прегледа:
hit counters free

Новости