7/12/2019 23:35
Online Counter

Kлуб посланика Уједињене Српске и потпредсједник Народне скупштине РС Милан Петковић организовали су у просторијама НС РС округли сто „Народ као извор суверенитета и када се одлучује о уласку у међународни војни савез НАТО“.

На скупу су учествовали посланици Уједињене Српске Маринко Драгишић и Мирела Kајкут Зељковић, предсједник Уједињене Српске и шеф Српског клуба у ПСБиХ Ненад Стевандић, предсједник Покрета „Избор је наш“ Дане Чанковић, политички аналитичар Џевад Галијашевић, адвокати Небојша Пантић, Горан Ђорђевић, Владан Глишић, правници и представници невладиних и међународних организација.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић истакао је да је Резолуција о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности коју је усвојила НСРС обавезујућа за све званичнике из Српске.

– Ово нам мора бити полазна тачка приликом евентуалних преговора о чланству у неком од војних савеза. Референдум о евентуалном чланству БиХ у НАТО-у мора бити организован – рекао је Петковић.

Адвокат Небојша Пантић сматра да је референдум најдемократскији начин изјашњавања о важним питањима.

– Република Српска је до сада имала само један референдум, иако је било важних питања о којима су грађани морали да се изјасне. Зато се народ треба изјаснити о евентуалном чланству БиХ у НАТО – рекао је Пантић.

Предсједник Покрета “Избор је наш” Дане Чанковић изјавио је да је дејтонска БиХ државна заједница политичких ентитета Републике Српске и бошњачко-хрватске Федерације у којима је народ извор суверенитета приликом одлучивања.

– Зато несумњиву и легитимну вољу српског народа, да БиХ не уђе у било који војни савез, а поготово НАТО, морамо оснажити и у новом кривичном законику Републике Српске, али и на референдуму – оцијенио је Чанковић.

Број прегледа:
hit counters free

Новости