9/10/2019 21:33
Online Counter

Израелски лидери изјавили су одмах по завршетку Дана покајања Јом Кипура да су шокирани и гневни због смртоносног напада на синагогу у немачком граду Халеу у којем су две особе погинуле, а две задобиле озбиљне повреде.

„Терористички напад на заједницу у Халеу, у Немачкој, на Јом Кипур, најсветији дан за наш народ је још један одраз растућег антисемитизма у Европи”, саопштио је премијер Израела Бењамин Нетанијаху док је још увек трајало обележавање тог дана у Немачкој, преносе израелски медији.

У саопштењу се додаје да Нетанијаху „шаље изразе саучешћа породицама жртвама у име народа Израела” и да жели „брз опоравак рањенима” уз позив „немачким властима да наставе да делују одлучно против феномена антисемитизма”.

Председник Израела Рувен Ривлин је такође осудио „ужасна антисемитска убиства у Немачкој почињена током најсветијег и најважнијег дана у години за све Јевреје у свету”.

Он је позвао лидере Немачке и читав слободни свет да се супротставе антисемитизму и последицама, преноси Бета.

„Наставићемо кампању образовања и сећања у борби против антисемитизма, који увек изнова диже главу у Европи и широм света, засновану на разумевању да то није само проблем Јевреја већ прети да нас све уништи”, рекао је Ривлин.

Министарство спољних послова у Јерусалиму је објавило саопштење у којем је изразило шок због напада, наводећи да наставља да „прати развој догађаја са забринутошћу”.

И министар спољних послова Израел Кац је на Твитеру објавио да је дубоко шокиран због напада „који подсећа на мрачне периоде јеврејске историје”, апелујући на Берлин да учини више у борби против мржње према Јеврејима.

Многобројни израелски политичари, укључујући вођу опозиције Бенија Ганца, су изразили саучешће породицама жртава.

Израелски медији су пренели да је немачка канцеларка Ангела Меркел осудила напад и изразила солидарност са свим Јеврејима на свети дан Јом Кипур.

Амбасада САД у Берлину је такође на Твитеру осудила напад, наводећи да је то напад „на све нас и да они који су га извели морају бити позвани на одговорност”.

Амбасада је саопштила и да је десеторо Американаца било у синагоги у време напада.

Нападачи су покушали да уђу у синагогу у округу Паулус где су се верници окупили.

Они су такође пуцали на улици и на турски ресторан и бацили гранату рекли су очевици, како преноси Франс прес.

Побегли су у аутомобилу, рекла је полиција која је затражила од становника да остану у својим домовима.

Немачки минситар унутрашњих послова Хорст Зехофер је рекао да су напад извели симпатизари екстремног десничарског покрета.

Број прегледа:
hit counters free

Новости