10/4/2020 8:15
Online Counter

Једна од најважнијих улога Народне скупштине јесте њена надзорна функција односно контрола над радом извршне власти. Иако је парламентарна демократија у Србији обесмишљена под владајућим режимом – то не значи да се Народна скупштина може даље газити. Иако већ више од годину дана бојкотујемо скупштинска заседања – не смемо остати неми на практично укидање Народне скупштине Републике Србије од стране Владе Србије, и то једном уредбом којом се забрањује окупљање већег броја људи. Тако нешто, наравно, не може да важи за Скупштину, која чак има уставну обавезу сталног заседања у време ванредног стања. Нити Влада може уредбом да ограничава рад Скупштине нити је било где у свету у овој ванредној ситуацији укинут рад Парламента.

Зашто је онда ово било потребно у Србији? Зато што тоталним укидањем Парламента престаје било каква контрола извршне власти. С обзиром да је Влада Србије само продужена рука и нека врста извршног одбора Председништва Србије, то у пракси значи да председник Србије може да ради шта хоће без било какве спољње контроле, посебно имајући у виду да су медији у Србији престали да преносе ставове опозиције.

Конкретна последица свега овога је кршење Устава увођењем ванредног стања мимо Народне скупштине, која је надлежна за доношење овакве мере. Исто се односи на ребаланс буџета који не може да доноси Влада својом уредбом већ једино да предложи а о томе мора да одлучује Скупштина, а управо је предложени пакет мера за помоћ привреди и грађанству ништа друго него ребаланс буџета. Такође, одлуку о новом задужењу државе не могу да донесу својим ноћним уредбама председник Владе и председник државе већ о томе мора да одлучује Народна скупштина - као о законском предлогу о новом задуживању.

Александар Вучић је проглашењем ванредног стања доживео остварење свог животног сна да влада сам. Да постоји само он као власт и нико други. Да може да наређује и да сви морају да га слушају. Да је само Он на свих девет ТВ екрана. Да се на силу наметне као отац и спасилац нације. Да нико не може да га контролише. И то може бити већа опасност од корона вируса.  

Бошко Обрадовић

Народни посланик и председник Српског покрета Двери

Број прегледа:
hit counters free

Новости