18/12/2019 20:12
Online Counter

Закон о слободи вероисповести у Црној Гори превазилази националне оквире и утиче на јединство православног света, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Према њеним речима, ради се о „закону суверене државе“.

„То је прерогатива те земље и њеног народа. Ми смо категорички против било каквог мешања у унутрашње послове. Суштина онога што се разматра може озбиљно утицати на интересе Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве, као и на њена права својине над верским објектима“, истакла је Захарова.

Она је додала да та тема већ излази из националних оквира и укључује питања јединства православног света и очувања његових темеља, који су се градили вековима.

„Ми смо убеђени да је неопходно да се стриктно поштују законска права канонских православних цркава, док неуважавање њиховог мишљења и вештачко стварање услова за раскол међу верницима могу проузроковати велике проблеме“, оценила је Захарова.

Према њеним речима, представници извршне власти западних земаља последњих година су изузетно исполитизирали црквену тему.

„Стога се та тема не може коментарисати са тачке гледишта православља или било које друге конфесије, него полазећи од тога како се представници органа извршне власти, односно званични представници низа држава неприхватљиво мешају у религиозне послове“, оценила је она.

У оквиру формирања нове цркве Влада Црне Горе ће 24. децембра разматрати нацрт закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница у Црној Гори, а то је изазвало бурну реакцију у земљи. Законом је предвиђено одузимање црквене својине која припада Српској православној цркви. Реч је о више од 650 светиња, укључујући и Манастир Острог.

Број прегледа:
hit counters free

Новости