21/5/2020 21:31
Online Counter

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова коментарисала је хапшење Епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и седморице свештеника Саборне цркве у Никшићу, истакавши да се ради о намјери да се унесе раскол у православни свијет и уништи јединство духовног пространства на  Балкану.

Како јавља “Спутњик”, Захарова је на редовном брифингу за новинаре подсјетила да су они ухапшени под изговором да су литијом на дан Св. Василија Острошког прекршена правила карантина, и навела да се потом огласио и амерички Стејт департмент саопштењем у којем је истакнут значај поштовања људских права у вјерској области и пружена подршка оштрим мјерама црногорских власти.

„Што је тешко разумјети. Таква саопштења, по нашем мишљењу, свједоче о томе да у Вашингтону црквену тематику тумаче кроз призму геополитике. А ради се о очигледним намјерама да се унесе раскол у православни свијет, да се уништи јединство духовног пространства на Балкану“, истакла је Захарова.

Ескалација напетости у Црној Гори је испровоцирана грубим мјерама црногорских власти према СПЦ и њеним вјерницима и то изазива озбиљну забринутост, додала је она.

Како је истакла, Москва је увјерена да сва питања, све проблеме потребно рјешавати у оквиру конструктувног дијалога уз поштовање стандарда, правила и норми који су предвиђени међународним документима и права канонске цркве и њених верника.

Пренебрегавање њиховог мишљења и вјештачко раздвајање људи, вјерника, укључујући и подло мијешање споља, могло би да има озбиљне последице по регион.

Број прегледа:
hit counters free

Новости