6/11/2019 19:45
Online Counter

Демократска партија социјалиста у новом програму, који ће бити усвојен на конгресу 30. новембра, а у који је Радио Црне Горе имао увид, наводи се да ће та странка радити на обнови аутокефалности Црногорске православне цркве, као неодвојивог дијeла црногорског државног и националног идентитета. То је Радију ЦГ потврдио и високи функционер и посланик ДПС-а Миодраг Вуковић.

“Ми смо, као озбиљан политички субјект, дужни то да урадимо, полазећи прије свега од неспорне чињенице, да смо темељна партија савременог политичког система и укупних друштвених односа у нашој држави. Ми смо се идентитетским, па и питањем цркве, бавили у континуитету. И на претходном конгресу, прије четири године, ми смо се на објективан начин бавили овим питањима, па и питањем положаја вјерских заједница”, казао је Вуковић.

По његовом мишљењу садашње стање је по више основа неодрживо. Прије свега, све вјерске заједнице у Црној Гори морају имати регулисан правни положај.

Тренутно, како наводи Вуковић, Српска православна црква нема дефинисан правни статус у Црној Гори, што је неприхватљиво.

„Српска православна црква дјелује као реликт једног времена, које је прије више од деценију остало или је требало да остане иза нас. Јавност зна да су потписани споразуми са Исламском заједницом, Kатоличком црквом, Јеврејском заједницом. Ти споразуми су урађени по угледу на сличне у најразвијенијим демократијама у свијету. Држава никако не може наћи очекивани степен разумијевања са Српском православном црквом. Остали смо да водимо дистанцирану кореспонденцију, пуну неприхватљивих и несхватљивих дискурса са њихове стране. За упућене, очекивано, и од стране првих људи Српске православне цркве и у Црној Гори и у патријаршији. У то је укључена цијела једна машинерија у одбрани неприхватљивог положаја и начина комуникације са државом и државним органима”, истиче Вуковић.

Поручује да се дошло до тренутка када се ствари више не могу одлагати.

“ДПС као озбиљан политички субјект преузео је обавезу на себе да по угледу на савремене демократије иницира рјешење и за ову област. Историјске чињенице нас обавезују, такође. Не смијемо заборавити да је као посљедица нелегитимне Подгоричке скупштине, поред насилног губљења државне независности, Црна Гора изгубила и своју аутокефалну цркву“ , навео је Вуковић.

Вуковић тврди да примјер Украјине нијесу користили као модел, већ су им водиља били европски стандарди и потребе и околности црногорског друштва.

„Kренули смо ми у овај посао прије него је случај Украјинске православне цркве постао актуелан. Ово је аутономни исказ државних структура Црне Горе, које у комуникацији, прије свега са својом јавношћу, граде темеље нове демократске државе“, каже Вуковић.

Број прегледа:
hit counters free

Новости