4/6/2020 9:40
Online Counter

Тачно година је прошла како подгоричка компанија “Global Montenegro“ предсједника државе Мила Ђукановића, од када јој је Општина Будва блокирала рачун, није измирила ни цента пореског дуга.

То потврђује и објављени извјештај Централне банке Црне Горе о предузећима чији се рачуни налазе под блокадом. Партнерска фирма Ђукановића и његовог кума Вука Рајковића пуних 368 дана је под блокадом будванске Општине која потражује дуговање на име пореза на непокретност од 111.887, 83 еура.

Општина Будва налази се тренутно у једној од најнезавиднијих финансијских ситуација у новијој историји, јер јој је држава, односно Министарство финансија, блокирало све рачуне да не може користити новаца са њих. Наиме, Привредни суд на на захтјев ресора Дарка Радуновића донио је привремену мјеру забране располагања новцем са банковних рачуна Општини на износ од 29,3 милиона еура, колико износи гаранција коју је уочи Нове године активирала њемачко-аустријска компанија WTE/ EVN, чиме је из државног буџета исплаћена милионска свота којом је Црна Гора гарантовала за кредит за градњу постројења за третман отпадних вода у Бечићима.

С друге стране, Општина је практично немоћна да од бројних, а има их на десетине компанија, наплати порески дуг на име пореза на непокретност. Међу дужницима годинама уназад је и Ђукановићева фирма, која дугује на име пореза на непокретност, а која није измирила порез за земљишни комплекс од два хектара који посједује у подножју брда Kошљун на самом улазу у Будву.

Управа локалних јавних Општине Будва је прошле године од Централне банке затражила блокаде рачуна више од 40 компанија, међу којима и “ Global Montenegro“ које нијесу платиле порез на непокретност. Списак је Централној банци достављен са новим дужницима и прије пар мјесеци са око 50 компанија, такође дужника. Имајући у виду да је пуњење општинске касе десетковано, па су милионске резерве једне од најбогатијих општина пресахле, а свака наплата дуга је добродошла.

Ђукановићева компаније не може се похвалити пореском дисциплином. “ Global Montenegro” је био у блокади готово три године, све док није крајем 2017. измирио преко 60 хиљада дуга према Општини Будва. Након тога је крајем 2018. поново доспјела на листу блокираних предузећа због дуга од 192 хиљаде еура. Општина Будва је 2019. принудно наплатила око 100 хиљада еура пореског дуга, али је остао дуг од неких 92 хиљаде, који је са каматом достигао 111 хиљада еура и још није измирен.

Лидер ДПС-а је са Рајковићем основао фирму “Global Montenegro”, која је трговала земљишни комплекс у Будви крајем фебруара 2007. Ђукановић је у неколико наврата објашњавао да је фирма новац за куповину атрактивног комплекса обезбиједила захваљујући кредиту од пет милиона еура који је подигао код Hypo Alpe Adria банке.

Kредит је узет 14. фебруара 2008. од погоричке Hypo Alpe Adria банке, а годину касније анексом уговора, он био “премјештен” у надлежност Hypo Alpe Adria Bank Development.

Банка је свих претходних година имала уписану хипотеку на земљишним парцелама, да би почетком марта прошле године “осванула“ у катастарској евиденцији Управе за некретнине нова хипотека на имовину фирме “Global Montenegro“.

“Хипотека у износу од 5.000.000 еура у корист новог хипотекарног повјериоца Heta Asset Resolution са забраном отуђења без сагласности хипотекарног повјериоца“, наводи се као терет уписан у катастру на имовину “Global Montenegro“.

Ђукановићева и Рајковићева фирма је узела још једну кредитну линију у износу од 625.410 еура, код исте банке и то, како се наводи у катастарској евиденцији, 24. октобра 2010.

Ђукановић је још у априлу 2013. када је продао акције у Првој банци и зарадио милион еура најавио да ће продати и земљу на Kошљуну, али до данас у катастарској евиденцији није дошло до промјена власника.

Ријеч је о атрактивном плацу, јер је на парцели важећим Детаљним урбанистичким планом “Поткошљун“ уцртан резиденцијални комплекс од неких 40 вила.

Предвиђено је да укупно буде изграђено око 150 апартмана бруто - грађевинске површине 27 хиљада квадрата.

Фирма акумулирала милионски губитак

Global Montenegro, како пише у посљедњем у финансијском исказу достављеном средином априла Пореској управи Црне Горе, прошлу годину је завршио са минусом од 96.520 еура. Тиме се укупни губитак фирме нагомилао на 4.010.379 еура.

Ђукановићева компанија је и 2018. завршила у минусу од 247 хиљада еура, 2017. је пословала са губитком од 253 хиљаде, а годину прије тога минус јој је био 67 хиљада еура.

Вриједност имовине фирме износи 3,9 милиона еура. Дугорочни кредити су 5,4 милиона еура.

Vijesti

Број прегледа:
hit counters free

Новости