25/2/2020 9:26
Online Counter

ДЕО припадника Војске Црне Горе, у јеку излива народног незадовољства због спорног Закона о слободи вероисповести, од својих старешина добио је инструкцију да би у случају погоршања безбедносне ситуације могао бити ангажован на задацима очувања јавног реда и мира, као асистенција полицији - сазнају "Новости".

Овај потез црногорског војног врха изазвао је незадовољство припадника ВЦГ, који у њему виде покушај да оружане снаге ставе у службу политике и окрену их против сопственог народа. Могућност да буду изведени на улице изазвала је низ негативних коментара међу официрима и војницима, који интимно подржавају незадовољне грађане окупљене на литијама. Њихову зебњу додатно појачавају гласине о могућем ангажовању полицијских снага пријатељских суседских држава. Хрватска и Словенија, наводно, овај позив су одбиле. Упркос негирању власти и даље лебди стрепња да би у гашење евентуалног безбедносног пожара могле да се укључе специјалне снаге из Приштине.

Припадницима Војске Црне Горе забрањено је да учествују на литијама у организацији СПЦ, које је режим огласио као политичку активност. Војници су тако стављени у клинч између закона о војсци и својих породица и пријатеља који учествују у скуповима.

И док су поворке широм Црне Горе све масовније, режим и даље одбија да прихвати захтеве незадовољних грађана. На литијама које су одржане у недељу постављен је нови рекорд - избројано је више од 200.000 учесника, који су се у миру поново супротставили режимском науму о црквеном инжењерингу. Уместо повлачења закона и отварања истинског дијалога са СПЦ, нуде се већ испричане приче о спољним и унутрашњим нападима на Црну Гору и њену државност.

Председник Мило Ђукановић изјавио је тако да се Црна Гора суочава са вишеструким ударима изнутра и извана, али да безбедност државе није угрожена.

- Удари се одвијају кроз отворену спрегу цркве с националистичким вансистемским деловањем, усмереним на урушавање правног поретка и негирање грађанског и мултиетничког карактера црногорске државе, што би у крајњем значило повратак на средњовековни систем у којем је црква била изнад државе и грађана - рекао је Ђукановић.

Говорећи у Женеви о Закону о слободи вероисповести он је казао да је Црна Гора суочена са оптужбама само једне верске заједнице, али и наводном бруталном медијском кампањом.

Најава државе да би порески дуг свештеника могао да буде пребијен преко црквене имовине смањила је ионако слабе шансе за компромис, али и појачала антицрквену реторику. Дуг Пореској управи постао је нови терен за обрачун са црквом. Детаљну правну аргументацију Митрополије црногорско-приморске о природи дуга - власт игнорише.

- Митрополија је порески обвезник који не испуњава обавезе - рекао је у Лондону премијер Душко Марковић. - Закон важи за све, а о томе неће нас подучавати нико, па ни председник Србије Александар Вучић. Митрополија има пријављених свега 30 свештеника у Црној Гори, за које већ десетак година не плаћа порезе и доприносе. Сви ових дана видимо више стотина свештеника који нису пријављени.

На Марковићев иступ реаговао је министар одбране Србије Александар Вулин, посетивши да је председник Вучић понудио да Србија плати порески дуг Митрополије.

- Да је циљ Владе Црне Горе измирење дуга, ова вест би их обрадовала. Уместо захвалности, напад на Вучића. Циљ Владе Црне Горе није ни плаћање дуга, ни поштовање закона. Српској цркви треба одузети имовину, а Србима памћење - рекао је министар Вулин.

Он је поновио да ће председник Србије помоћи Српској цркви у одбрани светиња у Црној Гори.

- Влада Црне Горе мораће да нађе неко друго оправдање за отимање црквене имовине, јер ће порески дуг, прави или лажни, бити плаћен. Вучић не покушава да научи било чему Душка Марковића, био би то губитак времена, за њега је прекасно да било шта научи - казао је Вулин.

Парламентарни Одбор за економију, финансије и буџет прихватио је иницијативу посланика СДП Рашка Коњевића да се закаже контролно саслушање директора Пореске управе Миомира Мугоше на тему "Рад Пореске управе у области надзора и наплате пореског дуга". Седница је заказана за 15. март.

Из Митрополије црногорско-приморске поручују да у одбрани цивилизацијских тековина, које побија спорни закон, нема предаје. Митрополит Амфилохије позвао је грађане да не гласају за оне који подржавају Закон о слободи вероисповести.

- Дочекали смо у Црној Гори да је безакоње проглашено за закон, и то у име народа - казао је митрополит на скупу у Рисну. - Верујем да нећете наћи ниједног Бокеља, Црногорца, нити Брђанина који ће гласати за безакоње, као и за оне који први пут у историји Црне Горе успостављају отимање светиња.

ИЗМИСЛИЛИ ЛИТИЈЕ

НА литијама које су организоване у недељу у Црној Гори, по проценама Управе полиције, било је око 54.000 грађана, четири пута мање него што наводе организатори. Поред манипулисања бројем учесника, полиција наводи и да је на скупу у Котору било око 800 верника, иако у том граду у недељу није било литије.

Број прегледа:
hit counters free

Новости