26/5/2020 18:10
Online Counter

Mило Ђукановић нам је понудио да ликвидирамо сами себе и да избришемо своју историју. То што је понудио није само питање имена. Када се мијења некоме име, мијења се и његов идентитет и његова историја и све из темеља... Заправо, добили смо од предсједника Црне Горе позив да сами пристанемо на нестанак и брисање своје историје и канонске традиције.

Ово је за Спутњик рекао епископ будимљанско-никшићки Јоаникије поводом Ђукановићеве обзнане да је дао понуду Српској православној цркви да се направи „црква за све православне вјернике у Црној Гори“, јер ће се у супротном правити — црква националних Црногораца:

„Господин Ђукановић није видио литије које су у Црној Гори настале због дискриминације СПЦ, Цркве која једноставно не искључује никога и ниједнога вјерника. Нити брише било чију националност ни било чије национално осјећање. Господин Ђукановић као да не зна де се водећа епархија у Црној Гори зове Митрополија црногорско-приморска. Ниједног Србина нема у Црној Гори коме тај назив смета — црногорска митрополија или Црна Гора. Дакле, нема ниједног, ја га још нисам срео. Смета само кад се значењу Црне Горе додају неки проусташки елементи. Ти елементи проусташтва нама сметају, јер се сада некако каче уз званичну државну идеологију у Црној Гори, а нарочито се каче за предсједника Ђукановића, који све више, нажалост, личи на поглавника Анту Павелића, који је оснивао ’хрватску православну цркву‘. Дакле, чудна је прича шта се догађа са човјеком.“

Владика Јоаникије каже да Ђукановић жели да диктира СПЦ, иако није крштен, нити му то по Уставу припада.

„Секуларна држава, како је по Уставу дефинисана Црна Гора, утемељена је на начелу одвојености Цркве и државе и према томе — власт мора да буде неутрална. Ђукановић се толико осилио да мисли да му припада све, па и оснивање цркава. Међутим, човјек не види да ради један ћорав посао, који само изазива проблеме. Ја сам, свакако, сада на тапету, постао сам ’непријатељ Црне Горе‘ до те мјере, да се свака критика власти у Црној Гори доживљава као атак на државу. А управо је супротно. Лоша власт треба да буде критикована и то је борба за државу и за поредак у држави“, додаје владика.

Број прегледа:
hit counters free

Новости