21/12/2019 17:33
Online Counter

„Мило, лопове!” и „Црна Гора и Србија, то је једна фамилија!”, орило се током протеста војних ветерана и ратних војних инвалида када је протестна поворка, са тог скупа, стигла код Амбасаде Црне Горе, на почетку улице Кнез Михаилове.

„Нећемо наш протест и шетњу претварати у ништа друго до оног што они јесу, али ћемо поздравити нашу браћу из Црне Горе јер су и они на бранику отаџбине”, рекао је том приликом, испред организатора протеста ветерана, Ненад Станић, позвавши присутну да грамосласно кажу – Живела братска Црна Гора! – што су они и учинили.

„Нека се сете сви ко је за кога и када гинуо. Ми смо исто гинули, и народ треба то да зна: да има своје хероје, да има с киме да се дичи. Ти хероји, већ су 78 дана у близини Председништва Србије, у Пионирском парку, где траже своја основна људска права. Зато дођите и подржите их, немојте да их се стидите, покажите своју људскост, рекао је Станић позивајући не само Београђане, већ и сав народ Србије и Србе, ма где они живели у свету да дају подршку ветеранима који траже следеће ствари од српских власти:

1. Предлог Нацрта закона о борачко-инвалидској заштити да се повуче из процедуре, да се понови расправа и да се формира нова радна група.

2. Посттрауматски стресни поремећај – ПТСП, и остале болести које ПТСП проузрокује, да се апсолутно скине досадашње ограничење од 5. година за остваривање борачко инвалидских права.

3. Дан ратних ветерана на Видовдан да се обележава као државни празник.

4. Борачки додатак за ветеране до 60. године живота, а после 60. године борачка пензија, без обзира на материјални и социјални статус.

5. Националне пензије за све ратне војне инвалиде и породице погинулих бораца.

6. Да се формира посебно борачко министарство и да министар буде доказани ратни ветеран.

7. Да се доказаним дезертерима укину сва борачка права.

Иначе, данас је одржан величаствени народни православни сабор у Никшићу где су стигле мошти Светог Василија Острошког Чудотворца коме су се поклонили вјерници из Црне Горе док је Митрополит црногорско-приморски Амфилохије са архијерејима служио Свету архијерејску литургију.

Разлог за одржавање сабора је намера црногорских власти и Мила Ђукановића да усвоји нови Закон о слободи вероисповести којим би храмови и светиње Српске Православне Цркве дошле у руке државе.

Србин.Инфо

Број прегледа:
hit counters free

Новости