30/3/2021 10:04
Online Counter

Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац изјавио је јуче, коментаришући спор с председником Хрватске Зораном Милановићем, да се не може говорити о уобичајеној политичкој расправи јер, како је навео, језик који користи Милановић онемогућава било какву врсту расправе и оценио да се у његовом речнику може осетити „говор културног расизма” у комуникацији према БиХ и Србији.

Пуповац, који је и посланик у хрватском Сабору, у интервјуу за Радио Сарајево упоредио је језик Милановића са језиком који користе, како је навео, различите недемократске фигуре, попут Доналда Трампа у Америци и Жаира Болсонара у Бразилу.

„Било зато што је псовачки, било зато што је клеветнички или зато што све што ви кажете он изврне...То је језик који смо видели код различитих недемократских фигура попут Доналда Трампа у Америци, попут Жаира Болсонара у Бразилу, или у неким ранијим историјским раздобљима, пре стотинак година, у трагичним раздобљима Европе”, рекао је Пуповац, пренео је Танјуг.

Пуповац је оптужио Милановића да омаловажава готово свакога с ким се не слаже, „од жена, представника мањина, представника геј популације, представника академске заједнице, до суседних народа и држава”.

„Оно што ме посебно забрињава јест својеврсни говор културног расизма који се у његовом речнику може осетити. И када је посреди комуникација према Босни и Херцеговини и када је посреди комуникација према Републици Србији. То је врло, врло опасно”, рекао је Пуповац поводом критика које је Милановић у више наврата износио на рачун БиХ.

Он је нагласио да народи и државе на Балкану још нису залечили последице ратних страхота, које су прошли током међусобних ратних сукоба.

„Коришћење те врсте реторике, продубљивање у јавности од стране највиших представника државе, говора, реторике културног расизма према народима који су источно од Хрватске и у том смислу верски, културолошки и деломично културолошки различити од хрватског народа или хрватске државе, чин је вербалног вређања и вербалног понижавања”, рекао је Пуповац.

Пуповац је оценио да мало ко разуме мотиве политичких наступа шефа хрватске државе.

Број прегледа:
hit counters free

Новости