20/7/2019 8:06
Online Counter

Тамни облаци надвили су се над дијалогом Београда и Приштине након што су косовске власти увеле таксе на српску робу, рекла је немачка канцеларка Ангела Меркел.

Меркел је, у разговору са дописницима у Берлину, нагласила да Немачка има велики интерес за европску интеграцију "Србије и Kосова", да се на том путу напредује али, како је истакла, за то је потребно обновити дијалог Београда и Приштине.

- Таксе су довеле до назадовања, а не напретка - рекла је Меркел, подсетивши да је о томе разговарала са лидерима Београда и Приштине на ранијем састанку у Берлину.

Kако је казала, "морамо сада видети како да обновимо дијалог".

- Разговарала сам са Александром Вучићем, Хашимом Тачијем, Рамушом Харадинајем. Још нема напретка по овом питању. Понудили смо састанак у Паризу и још је неопходно радити на томе“ - поручила је немачка канцеларка.

Меркелова је на традиционалном летњем пријему за медије истакла да је важно да се напредује у приближавању земаља региона ЕУ, као и да је неопходно да се на те земље гледа као на део Европе, а средњерочно и као на чланице ЕУ.

- Kада се погледа на географску карту све земље Западног Балкана су окружене чланицама ЕУ. У нашем је интересу да државе региона добију европску перспективу - нагласила је она.

У то, како је казала, спада и визна либерализација за Kосово. Указала је да се Харадинај недавно састао са министром унутрашњих послова Немачке и да је "неопходно да Приштина, за добијање безвизног режима, обезбеди још неке „сигурности".

- У сваком случају, ми стојимо иза циља визне либерализације, а када ће она уследити за сада не могу рећи - истакла је Меркел, упитана да прокоментарише изјаву Харадинаја да је питање само недеља када ће бити донета одлука о визној либерализацији.

Упитана да прокоментарише све већи број џамија на Kосову и наводе о противљењу грађана њиховој градњи, казала да је познато да није само ЕУ заинтересована за утицај у том региону, већ и друге земље.

- Одлука је на становништву како на то реагује - поручила је она.

Број прегледа:
hit counters free

Новости