5/7/2019 22:37
Online Counter

Приступни процес земаља Балкана Европској унији довољно дуго траје и не коси се са унапређењем радних механизама ЕУ које тражи председник Француске Емануел Макрон, изјавила је данас немачка канцеларка Ангела Меркел на Самиту земаља западног Балкана у оквиру Берлинског процеса у Познању.

- Француски председник је указао да механизми рада у ЕУ морају бити побољшани и тај став делим, јер сматрам да ту може још много тога да се унапреди. То не видим као одбијање почетка и напуштање приступних преговора - поручила је Меркел на конференцији за штампу упитана да ли ставови Емануела Макрона о будућности ЕУ значе крај процеса ширења.

Она је истакла да се став о потреби побољшања механизама ЕУ не коси са процесом проширења.

Меркел је казала да се председник Макрон, на састанку о Западном Балкану, који је одржан у априлу у Берлину, понудио да одржи скуп посвећен проблему Београда и Приштине, како би се подстакао политички процес проналажења решења, али да се у томе није стигло "онолико далеко колико је требало" да се он одржи.

Истакла је да је добро што је Француска најавила намеру да појача своје ангажовање на Западном Балкану и обећала сарадњу Немачке.

На питање да ли могуће ускраћивање подршке социјалдемократа у Европском парламенту Урсулиу фон дер Лајен, која је именована за нову председницу Европске комисије, може да угрози коалицију у Немачкој, Меркел је рекла да ће као шефица владе учинити све да влада добро ради и да Фон дер Лајен добије "добру већину" у Европском парламенту.

- Она ће наредних дана објаснити своје ставове. Разумем када посланици који не познају њене ставове о Европи траже да их разјасни - рекла је Меркел.

Број прегледа:

Новости