28/2/2020 8:34
Online Counter

У ексклузивном интервјуу за портал Српско уједињење, генерал—пуковник Небојша Павковић оптужио је генерале Александра Димитријевића, Александра Васиљевића, Гезу Фаркаша и Ђорђа Ћурчина да су му, како је рекао, ''пресудили пред Хашким трибуналом''.

— Мене, у ствари, није осудио Хашки трибунал, мени су пресудили наши људи, наши генерали, моје колеге, које је ангажовала одбрана генерала Драгољуба Ојданића. И то су генерали који су у то време били на одговорним дужностима, углавном све начелници Управе безбедности, генерал Александар Димитријевић, генерал Александар Васиљевић, генерал Геза Фаркаш и оперативац генерал Ђорђе Ћурчин. Значи, они су у Хагу сведочили тако што су оптуживали мене. Они су наводно бранили Ојданића, а оптуживали су мене. Међутим, оно што је парадокс у свему томе, они су тада били најинформисанији људи у војсци. У Хашком суду нису били у стању да наведу ни један конкретан доказ за оно за шта су ме оптуживали. На питање моје одбране да наведу пример како сам ја то злоупотребљавао своју дужности и због чега наводно нисам извештавао Ојданића, они нису могли да наведу било што. Чак су се и судије подсмевале једном таквом сведочењу, али у том тренутку они су за суд били битни, па је њихово сведочење уважено, каже генерал Павковић и подсјећа да је оптужница против њега подигнута тек 2003. године, а прве оптужнице против ондашњег војног и државног руководства подигнуте су још у мају 1999.  године, док је трајала агресија.

Генерал Небојша Павковић саопштио је, током ексклузивног интервјуа за Српско уједињење, да би све што је урадио за своју земљу и народ, опет поновио.

— Ја сам професионални војник. Мене је држава школовала да будем спреман да је увек браним када је угрожена и од тада до сада ништа се није променило у мом размишљању. Ја одвајам државу и народ. То што су учинили појединци из државе, из тадашње власти, то нека служи њима на образ, а што се тиче мог определења да браним своју земљу и свој народ, то ћу увек да радим. Опет бих. Немам за шта да се кајем јер знам да нисам починио никакве злочине, нити сам их наредио. Напротив, санкционисали смо сваку грешку коју смо открили за 78 дана, колико је трајала агресија. Дакле, ништа не бих променио, остајем одан својој земљи и свом народу, јасан је Павковић.

На питање Српског уједињења, да ли би опет поступио на исти начин, и када би опет знао шта га чека, генерал Павковић је рекао да ништа не би мењао јер је, како каже, био у прилици да ''у најпресуднијем тренутку за нашу земљу буде на челу једне дивне армије, једне херојске војске која је пружила максимум'', и  зато би ''опет урадио исто то''.

Објаснио је и како је дошло до осуђује пресуде:

— Основна тачка на бази које сам осуђен јесте прогон шиптарског становништва на Косову. У оптужницама у мају 1999. године и у мојој у октобру 2003. године било је наведено више десетина хиљада убијених Шиптара и више десетина хиљада силованих Албанки. Касније се све свело на прогон становништва. Без намере да улазим у пресуду подсећам да је тада било проглашено ратно стање, да војска практично није имала никакве ингеренције према цивилном становништву, да је по проглашењу ратног стања функционисало привремено Извршно веће Косова и Метохије на чијем је челу био Зоран Анђелковић. То је била привремена Влада на Косову која је имала своје секретаријате, подсјећа генерал Павковић и наглашава да је чак постојао  и Секретаријат за збрињавање цивилног становништва.

— Војска се није бавила цивилним становништвом, али десило се исто што и 1998. године, да су албански цивили чим би дошло до сукоба, у било ком региону Космета, организовано напуштали своја села и одлазили најчешће преко границе, у Албанију. А те, 1998. године су то могли да чине и ван граничних прелаза, зато што ми нисмо могли да их спречавамо с обзиром на огромну масу њих који су наилазили на наше граничаре. Међутим, када је проглашено ратно стање и затворене границе, онда их више нисмо пуштали, него смо их усмеравали. Нисмо им бранили да иду зато што нисмо имали права на то, али смо их усмеравали на граничне прелазе. Међутим, на граничним прелазима је функционисала гранична полиција, и царина, над којима војска није имала никакве надлежности. Они су тамо регулисали и водили евиденцију о томе колико људи дневно напушта земљу. Зато се поставља питање: Када би све било онако како нас оптужују — која би то држава радила, протеривала своје становнипштво, а истовремено водила евиденцију о томе колико их је наводно протерала? Мени је у суштини пресуда протеривање становништва. То је била толико намештенаа представа, да чак у обзир нису узети ни наши докази и филмски записи на којима се види да се на челу тих колона крећу наоружани терористи, који са моторолама регулишу кретање. Или сведочење госпође Санде Мичел из Human Rights Watch-а која је у Хашком трибуналу практично сведочила у нашу корист. Она је рекла да је по процентима, по броју, бројном стању на Космету процентуално протеран већи проценат српског становништва у односу на албанско. Прецизније, 52 одсто, од укупног броја, Срба и неалбанског становништва напустило је Космет, док је 48 одсто Албанаца, тврди српски генерал.

— Али, суштина је у томе, од 250.000 Срба који су напустили Космет, после двадесет година, вратило се њих само стотињак. А Шиптари су се сви вратили, првог и другог дана када су дошле јединице КФОР-а. Другог дана по доласку немачког КФОР-а у Призрен, на записима и снимцима се види преко 300.000 људи који су дочекали КФОР-ове војнике на улицама тога града, са заставама. Како су се се то одједном створили толики људи, а ми смо их, наводно, протерали? Узмимо и сведочење начелника Генералштаба ОВК-а Бислима Зурапија  у Хагу који је такође суштински сведочио у нашу корист. Он је изнео доказ, показао је карту и рекао да је он као начелник Генералштаба наређивао цивилном становништву да прати јединице ОВК. Тамо где су се кретале јединице ОВК, тамо је ишло и цивилно становништво. То се становништво, према карти коју је он показао, кретало унутар, према центру Косова, а не према граници. Али, шта можете, то је тако... — каже за портал Српско уједињење генерал Небојша Павковић.

Број прегледа:
hit counters free

Новости